Grote problemen met Smartschool tijdens afkoelingsweek: "Astronomisch aantal aanmeldingen tegelijk"

Vanmorgen waren er grote problemen met het online platform Smartschool dat door veel scholen gebruikt wordt. "Op minder dan een uur tijd hadden we meer dan 1,2 miljoen aanmeldingen", zegt Elsie Van Linthout van Smartschool aan VRT NWS. "Dat is meer dan drie keer meer dan tijdens de vorige lockdown." De problemen zijn ondertussen opgelost.

Vandaag is de zogenoemde afkoelingsweek voor het onderwijs begonnen. Tijdens de laatste week voor de krokusvakantie krijgen middelbare scholieren afstandsonderwijs, de lagere scholen zijn gewoon open. En dat afstandsonderwijs verloopt op veel plaatsen via Smartschool. Onze redactie kreeg heel de morgen berichten binnen van problemen met het online platform.

"Het eerste uur lag alles plat", zegt ook Jesse Scheepers die op school zit in de Sint-Martinusschool in Herk-de-Stad op Radio 2 Limburg. "We konden onze taken niet downloaden of kijken wat we moeten doen." In het eerste lesuur kon hij dus niet aan de slag. Ook het tweede lesuur kwam in gevaar, want daarvoor was een code voor Google Meet nodig. "En die stond ook op Smartschool, maar daar konden we dus niet aan." Tegen de middag kon Scheepers weer op Smartschool.

Op minder dan een uur tijd hebben we 1,2 miljoen aanmeldingen tegelijk gekregen

Volgens Smartschool zelf zijn die problemen veroorzaakt door het grote aantal aanmeldingen. "Op minder dan een uur tijd hebben we 1,2 miljoen aanmeldingen tegelijk gekregen", zegt woordvoerder Van Linthout aan VRT NWS. "Dat is drie keer zoveel als tijdens de vorige lockdown en dat terwijl de lagere scholen open bleven."

Bekijk hier het verslag over de problemen met Smartschool uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Was dit niet te voorzien?

Deze afkoelingsweek is natuurlijk niet gisteren aangekondigd. Had Smartschool dan geen extra capaciteit moeten voorzien? "We hadden extra opgeschaald voor deze week", onderstreept Van Linthout. Volgens de woordvoerder hadden ze geanticipeerd op een verkeer dat twee keer zo hoog lag als tijdens de vorige lockdown, "maar deze cijfers zijn astronomisch".

Sommige scholen zouden nog tijdelijke vertragingen kunnen ondervinden

De problemen zouden nu achter de rug moeten zijn volgens Smartschool. Er bleven in de namiddag nog wel een hele tijd meldingen komen van scholen waar ze problemen ondervinden. "Sommige scholen zouden nog tijdelijke vertragingen kunnen ondervinden", zei de woordvoerder daarover. 

Intussen is er achter de schermen hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het de rest van de week vlotter verloopt. "We doen er alles aan om te voorkomen dat de problemen van deze morgen zich herhalen." Er wordt ook benadrukt dat Smartschool nooit bedoeld was als alternatief voor het onderwijs, maar als aanvulling. En dat sinds de eerste lockdown al voor 1,3 miljoen euro aan bijkomende middelen in het systeem zijn geïnvesteerd.

Op de Middenschool Den Brandt, in Boom, hadden ze geen last van de problemen met Smartschool, want zij kozen voor een andere aanpak vandaag. Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen