Videospeler inladen...

Hoe goed kunnen dieren tegen de vrieskou? "Handen vol om de kou draaglijk te maken voor de dieren"

Voor het eerst sinds lang gaan thermometers overdag onder nul en daar blijven ze ook nog een hele week lang, want tot volgend weekend vriest het dag en nacht. Hoe kunnen we die vrieskou zo aangenaam mogelijk maken voor onze (huis-)dieren? Bij Beleefhoeve Pantouf in Kortenaken is het alle hens aan dek: "Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat zijn we in de weer om onze dieren op te warmen."

"Het is een permanente klus", vertelt Yelle Ergo van Beleefhoeve Pantouf in Kortenaken. "We beginnen eraan vanaf het moment dat we onze ogen openen en doen onze laatste voederronde tegen 11 u 's avonds." Beleefhoeve Pantouf vangt oude en verwaarloosde dieren op, van kippen, schapen, pony's, varkens en paarden tot katten en honden.

Intern kacheltje

"Het varieert van dier tot dier hoe goed ze met de koude om kunnen", legt Ergo uit. "Paarden kunnen best wel tegen deze temperaturen als ze gezond zijn en niet geschoren zijn. Maar we zorgen er toch voor dat ze meerdere eetmomenten per dag krijgen, zodat hun spijsvertering aan het werk blijft. Dat is zo'n beetje hun intern kacheltje".

Ook is het volgens Ergo belangrijk dat er drinkbaar water is voor het dier. "En dat is moeilijk, want met deze temperaturen is hun water binnen de kortste keren bevroren. Dat moeten we dus steeds in de gaten houden." Voor oude dieren kan ook een dekentje heil brengen. 

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Warmtelampen

Voor haar geitenbokken voorziet Ergo warmtelampen in de stal. "In principe moeten ze tegen de koude kunnen, maar je ziet ze bibberen buiten. Ze verkiezen dus om op stal te blijven, waar we warmtelampen hebben gezet en ze in het warme hooi kunnen liggen."

De verzorging van de dieren op Beleefhoeve Pantouf wordt bijna volledig gedragen door vrijwilligers. "In normale omstandigheden duurt de ochtendverzorging gemakkelijk drie uur en nu loopt dat op tot vier uur. We zijn dus allemaal goed ingeduffeld om vier uur lang de koude te trotseren."

Niet te veel zout

Als laatste geeft Ergo nog een tip mee voor mensen die zout gebruiken om hun stoep vrij te maken. "Wees er niet te kwistig mee, want vogels die van het smeltwater drinken, kunnen niet tegen zo'n hoge dosis zout. Ook voor honden die er door lopen en later hun pootjes aflikken, is zoveel zout niet gezond."

Meest gelezen