Videospeler inladen...

Juntaleider in Myanmar: "Wij gaan een echte en gedisciplineerde democratie uitbouwen"

Terwijl het protest tegen de staatsgreep in Myanmar (Birma) alsmaar meer uitbreiding neemt, heeft de militaire machthebber Min Aung Hlaing de natie toegesproken via de televisie. Hij belooft dat er geen terugkeer komt naar het vroegere militaire regime, wel dat er verkiezingen komen en de macht zal worden overgedragen aan de winnaar daarvan. De legertop ergert zich wel aan het groeiende protest van de bevolking tegen de staatsgreep en geeft de betogers een waarschuwing.

Stafchef en leider van de junta die vorige week de macht heeft overgenomen, generaal Min Aung Hlaing, klonk sussend op zijn plots aangekondigde televisieboodschap. Hij rechtvaardigde zijn staatsgreep opnieuw door te spreken over "verkiezingsfraude" bij de parlementsverkiezingen van eind vorig jaar. Bewijzen daarvoor zijn er evenwel niet geleverd. Waarnemers van het Carter Center (van de voormalige VS-president Jimmy Carter) hebben geen grove onregelmatigheden kunnen vaststellen.

De mensen moeten zich laten leiden door feiten en niet door gevoelens

Juntaleider Min Aung Hlaing

Hij zei dat er nu een regering is met "bekwame ministers" en sloot uit dat Myanmar zou terugkeren naar militaire regimes zoals in het verleden. De generaal beloofde dat er "nu een echte en gedisciplineerde democratie" zal komen. Er zullen verkiezingen worden gehouden en het leger zal de macht overdragen aan wie die verkiezingen wint, beloofde hij.

Ook zei hij vrede in heel het land na te streven en een staakt-het-vuren te realiseren met de talrijke rebellengroepen van minderheden in de grensgebieden. Daarvan zijn er nogal wat, want zowel de Rohingya als hun rivalen de Arakanezen in Rakhine, de Chin in het westen, de Kachin in het noorden en Shan, Karen en Mon in het oosten strijden met wisselend succes tegen het Myanmarese leger. Generaal Min Aung Hlaing houdt ook vast aan het eerder gesloten akkoord met buurland Bangladesh over de terugkeer van leden van de gevluchte Rohingya-minderheid.

Ten slotte zei de generaal dat hij nog altijd buitenlandse investeringen welkom acht in het land en de economie op gang zal worden getrokken en dat hij banen zal scheppen. (Lees verder onder de foto).

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De junta wil sussen, voorlopig...

Het was dus voorlopig een gematigde verklaring van de nieuwe machthebbers in Myanmar, zij het een met een duidelijke waarschuwing aan de bevolking. Was het protest vorige week nogal beperkt, dan heeft dat de voorbije dagen duidelijk aan vaart gewonnen. Er komen steeds meer mensen uit alle delen van de bevolking de straat op om hun ongenoegen over de staatsgreep te uiten en het gaat van duizenden naar tienduizenden mensen en wellicht meer.

Terwijl de juntaleider sprak, is er ook een avondklok ingesteld in de twee grootste steden van het land, Yangon (Rangoon) en Mandalay. Van acht uur 's avonds tot vier uur 's ochtends zouden mensen daar niet meer op straat mogen komen. Ook is een samenscholingsverbod uitgevaardigd in die twee vroegere hoofdsteden. Die maatregelen zouden ook uitgebreid zijn tot andere steden waar er protest woedt.

De voorbije jaren was Myanmar ook slechts een "geketende democratie" 

De junta lijkt dus tijd te willen winnen in de hoop dat het verzet wat stoom aflaat en dan afbrokkelt en tegelijkertijd de internationale kritiek de aandacht ergens anders op richt. Anderzijds zijn de militairen het protest duidelijk beu en willen ze voorkomen dat dat verder aangroeit. Wie Myanmar kent, weet echter dat het roer even snel om kan richting brutale repressie met arrestaties, foltering en mensen die "verdwijnen". 

In 1988 werd zo een protestgolf tegen de dictatuur van maarschalk Ne Win weggemaaid en datzelfde herhaalde zich tijdens de "Saffraanrevolutie" die in 2007 werd geleid door boeddhistische monniken. Dat het leger zelfs die hoog geëerde geestelijken toen oppakte en mishandelde, was een waarschuwing aan de anderen. 

Het is nog niet duidelijk welk scenario de legertop voor de toekomst in gedachten heeft. Wellicht willen de militairen nu "verkiezingen" houden in de door hun "gewenste omstandigheden", waarbij dan hun militaire partij, de USDP, dan als overwinnaar uit de bus zou komen. Het is net die USDP (Partij voor Eenheid, Solidariteit en Ontwikkeling) die bij de recente verkiezingen eind vorig jaar flink verlies heeft geboekt, waarna de legertop plots de verkiezingsoverwinning van de NLD van Aung San Suu Kyi als "fraude" omschreef. Hoe dan ook was Myanmar de voorbij jaren onder Aung San Suu Kyi ook al een "geketende democratie", waarbij de almacht van de legertop in de grondwet ingeschreven stond, zonder dat de burgerregering van Aung San Suu Kyi daar veel kon aan doen. 

Veel jongere Myanmarezen lijken vooralsnog niet van plan om hun protest te stoppen. Zij vrezen voor geweld, maar tegelijk ook om opnieuw voor tientallen jaren onder een militair regime te moeten leven zoals de vorige generaties na de staatsgrepen van 1962 en 1988. Anders dan toen is de jonge generatie via internet en sociale media veel beter geïnformeerd over de buitenwereld en beter georganiseerd. Toch beschikt het leger over twee troeven: wapens en de bereidheid om die ook op grote schaal in te zetten.

Protest in Myanmar neemt nog toe, bekijk hier beelden uit de steden Mandalay en Yangon:

Videospeler inladen...

Meest gelezen