Radio 2

Bouw surfpark in Knokke-Heist begint in de zomer

Het lijkt erop dat de droom van surfpionier Frank Vanleenhove uitkomt: de man wil al jaren een "wavepool", een surfpark dat kunstmatig golven opwekt. De gemeente Knokke-Heist stelt grond ter beschikking, de bouw zou al deze zomer beginnen en na een testfase voor professionele surfers zou tegen 2023 het surfpark opengaan voor het grote publiek. Als alles vlot verloopt zal dat het eerste surfpark van België worden. 

Het probleem is bekend: de Noordzee biedt niet altijd de juiste golven voor de surfer. Een wavepool kan dat verhelpen. Een wavepool is een surfpark dat kunstmatige golven opwekt. Bovendien kunnen die golven dan ook op maat worden gemaakt:  op maat van de beginner maar ook op die van de meest ervaren professioneel. 

Gemeente Knokke-Heist enthousiast

Met twee watersportclubs is Knokke-Heist al sinds de jaren '70 de surfersplaats bij uitstek. De gemeente wil die positie behouden en steunt dan ook het plan van Vanleenhove. Ze stelt een terrein ter beschikking langs de Natiënlaan waar een pool van 100 meter op 100 meter zal worden gegraven. 

Voor het project wordt samengewerkt met het Oostendse bedrijf "AllWaves". De naam verraadt meteen het doel van het bedrijf: golven maken op maat van iedereen. 

Frank Vanleenhove: "Het grote voordeel van een wavepool is dat golven op maat zullen kunnen aangeboden worden, volgens het niveau van de surfer. Het voordeel is ook dat de golven altijd dezelfde zullen zijn waardoor iedereen enorme vorderingen kan maken omdat die golven iedere keer op dezelfde manier breken, iets wat op zee nooit het geval is. De golven zullen variëren van een halve meter tot twee meter hoog, dus iedereen zal in zo'n wavepool aan zijn trekken kunnen komen."

Eerst proefproject

Het surfpark zal zijn bestaan beginnen als proefproject. Eerst komen de professionelen langs om de golven te testen in samenwerking met de universiteit van Gent. In 2023 volgt dan de opening voor het grote publiek. 

Op verschillende plaatsen in de wereld zijn er plannen om een surfpark te maken. In Europa zijn er op dit moment vier, twee in het Verenigd Koninkrijk, één in Zwitserland en één in Spanje dat echter niet toegankelijk is voor het publiek. Als alles loopt zoals verwacht zou Knokke-Heist, naast Snowdonia, Bristol en Sion het vierde surfpark voor het publiek in Europa kunnen worden. 

Meest gelezen