Plaatst Leuven straks windmolens in Oost- en West-Vlaanderen?

De stad Leuven zoekt gronden om windmolens op te bouwen en ze kijkt daarvoor ook buiten de stadsgrenzen.  Leuven zoekt hiervoor contact met buurgemeenten, maar ook windmolens in Oost- en West-Vlaaderen en zelfs Wallonië zijn een optie. 

Leuven is een ambitieuze stad als het over klimaatdoelstellingen gaat.  En daar hoort ook hernieuwbare energie zoals windmolens bij.  In Leuven windmolens plaatsen is moeilijk, omwille van de nabijheid van de luchthaven van Zaventem. Windmolens mogen namelijk niet op de vliegroutes van vliegtuigen staan. Daarom zoekt Leuven naar een mogelijke samenwerking met de buurgemeentes.  

Leuvense gronden in andere provincies

Leuven kijkt ook naar percelen in andere provincies, waar het zelf eigenaar van is. "Het gaat om historische landbouwgronden, die vaak heel lang geleden verworven zijn", zegt schepen David Dessers (Groen). "Veel van die gronden zijn de jongste jaren vaak verkocht geweest en met die opbrengst zijn onder andere woonzorgcentra gebouwd. Maar gelukkig zijn ze niet allemaal verkocht, en het zijn die gronden die we nu gaan screenen of we daar projecten rond windenergie kunnen opstarten", zegt Dessers.  "We hebben nu opdracht gegeven aan het Vlaams energiebedrijf om uit te zoeken welke gronden in aanmerking komen om een windmolenpark uit te bouwen. En dat gaan tot in Oost- en West-Vlaanderen en Wallonië", zegt Dessers nog.

Meest gelezen