Liveblog - Nederland verlengt avondklok tot 2 maart, vormsels en lentefeesten alweer uitgesteld

Nederland zal de avondklok verlengen tot 2 maart. Tegen de maatregel was er aanvankelijk veel protest in het land. In ons land houdt het gemengd beeld in de coronacijfers aan: iets meer nieuwe besmettingen (en covidtesten) en meer ziekenhuisopnames, maar gelukkig minder overlijdens. Volg alles in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nederland verlengt avondklok tot en met 2 maart

Nederlangt verlengt de avondklok tot en met 2 maart. Dat heeft de ontslagnemende regering van premier Mark Rutte beslist. Het Outbreak Management Team kan volgens de regering voorlopig nog niet zeggen of de maatregel een effect heeft op de coronacijfers. "Ze vragen om de maatregel voorlopig nog vol te houden."

In Nederland loopt de avondklok van 21 uur tot 4.30 uur. In die tijd mag niemand nog de straat op zonder goede reden. Tegen de maatregel was er veel protest in het land. Bij de start twee weken geleden was het verschillende avonden onrustig in meerdere steden. 

Ook de sluiting van de horeca en de niet-essentiële winkels geldt alvast tot 2 maart. De maatregelen kunnen wel op elk moment worden afgeschaft, als de coronacijfers het toelaten.

Vormsels en vrijzinnige overgangsfeesten richting najaar, eerste communies worden apart bekeken

De vormselvieringen die voorzien waren tussen Pasen en Pinksteren zullen plaatsvinden in september of oktober, dat hebben de Vlaamse bisdommen beslist. Wat de eerste communies betreft, zal elk bisdom bekijken wanneer en hoe ze kunnen plaatsvinden. In totaal gaat het jaarlijks om ongeveer 80.000 communicanten. 

Het uitstel heeft uiteraard te maken met de coronacrisis. "Ook al loopt de vaccinatiestrategie, uiterste voorzichtigheid blijft geboden. En het duurt zeker nog een hele tijd vooraleer een normaal gemeenschapsleven kan hernemen", zo klinkt het. Elk bisdom zal een regeling voorstellen aangepast aan de eigen situatie en daarover de nodige communicatie verspreiden.

Voor de eerste communies is er geen eenvormige beslissing genomen. Daar zullen de mogelijkheden bekeken worden per bisdom. Mogelijk zullen ook die op verschillende plaatsen uitgesteld worden tot na de zomervakantie. Maar op sommige plaatsen heeft men al de gewoonte de eerste communies meer individueel te vieren, en dan zouden die wel kunnen doorgaan zoals gepland. En ook vieringen in kleine groepen zijn een mogelijkheid.

Getty Images

Ook de vrijzinnigen hebben hun overgangsfeesten. Een lentefeest voor de pakweg 6-jarigen, het zogenoemde "feest vrijzinnige jeugd" voor zij die hun lagere schoolloopbaan afsluiten. Ook voor hen is de coronacrisis de spelbreker. In het voorjaar zal er een digitaal alternatief voorzien worden, een fysieke samenkomst zou in het najaar kunnen, laat Freddy Mortier, voorzitter van demens.nu (de koepelvereniging van de vrijzinnige humanisten), weten. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Onderwijsvakbonden vragen prioritaire vaccinatie voor onderwijspersoneel

Het Christelijke Onderwijzersverbond (COV) en de Christelijke Onderwijscentrale (COC) vragen dat het onderwijspersoneel prioritair gevaccineerd wordt tegen het coronavirus. "Politieagenten die een nauw en risicovol contact hebben met burgers zullen voorrang krijgen bij het vaccineren", zegt Marianne Coopman, algemeen secretaris van het COV. "Onderwijspersoneel dat elke dag nauw en risicovol contact heeft met grote groepen kinderen en studenten niet."

Het COV en de COC, de onderwijsvakbonden van het ACV, protesteren tegen deze strategie. "De regering kiest er resoluut voor om de scholen zoveel mogelijk open te houden. Een verstandige keuze, maar ook een die een bijzondere inspanning van het onderwijspersoneel vraagt", benadrukt Coopman.

Dan moet de regering volgens de bonden ook haar conclusies trekken. "Het is niet meer dan logisch om ook dat onderwijspersoneel voorrang te geven bij het vaccineren, zeker nu de vaccinatiestrategie trager verloopt dan verwacht", zegt Koen Van Kerkhoven van de COC. "In het overleg van de sociale partners met de Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts werd herhaaldelijk bevestigd dat de Vlaamse regering onderwijs als prioritaire doelgroep voor vaccinering tegen het coronavirus zou voorleggen."

De vakbonden verwachten een daadkrachtige reactie van de Vlaamse regering en zullen de vraag om het personeel van de scholen prioritair te vaccineren woensdag uitdrukkelijk voorleggen aan de minister van Onderwijs.

Internationaal onderzoeksteam in Wuhan presenteert morgen resultaten

Het internationaal team dat onderzoek deed naar de oorsprong van het coronavirus in het Chinese Wuhan, geeft morgen een persconferentie. De deskundigen gingen in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO naar China. Hun missie van bijna een maand loopt deze week af.

De persconferentie, die samen met Chinese collega's wordt gegeven, begint om 09.00 uur Belgische tijd.

Een lid van het WHO-team maakte onlangs duidelijk dat er nog jaren onderzoek nodig zal zijn om de bron van de COVID-19-pandemie vast te stellen. De experts proberen de begindagen van de uitbraak van het coronavirus, dat in Wuhan voor het eerst werd vastgesteld, te begrijpen. Het is bekend dat het virus vanuit een markt in Wuhan is "geëxplodeerd", maar de sleutel tot het antwoord is wat er rond die tijd en daarvoor gebeurde.

KU Leuven-rector wil studenten laten vaccineren in stad waar ze studeren

Rector Luc Sels van de KU Leuven pleit ervoor om studenten te vaccineren in de stad waar ze studeren. Dat zou met name goed zijn voor kotstudenten, want dan moeten ze niet naar huis voor hun spuitje en dat maakt dat er minder mensen onderweg zijn. Minder mobiliteit, argumenteert de rector, is altijd goed om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Maar is dat dan geen extra belasting voor die studentensteden? Neen, wel integendeel zegt Sels, toch niet voor de grote studentensteden: “Wij hebben in die grote studentensteden grote faculteiten geneeskunde, biomedische wetenschappen en opleidingen verpleegkunde. We hebben wel redelijk wat capaciteit.”

Rector Sels lanceerde het idee in de marge van een opinieartikel in De Standaard, maar voegde er in “De wereld vandaag” aan toe dat het nog maar een proefballonnetje is. Hij wil geen voorrang voor studenten bij de vaccinatie, dus is het probleem vandaag en zelfs de komende maanden nog niet aan de orde. En kan er dus ook nog over nagedacht worden of vaccineren ook een goed idee is in kleinere studentensteden.

Maar eens het aan de studenten is, kun je volgens de rector van de KU Leuven maar beter gebruikmaken van de infrastructuur en de mankracht die er in de (grote) universiteitssteden zijn. Hij verwijst naar de testing in Leuven die er ook nu al een is “voor studenten door studenten”.    

Knipbeurt in Oostenrijk? Ja, maar mét negatieve coronatest

Wie in Oostenrijk naar de kapper gaat, moet voortaan een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Hetzelfde geldt voor schoonheidssalons. Vóór apotheken en testcentra staan nu lange wachtrijen van mensen die dringend naar de kapper willen.   

Naast een negatieve coronatest van minder dan 48 uur oud, dienen de klanten ook een FFP2-mondmasker te dragen en hun contactgegevens op te geven. Er geldt voorts een beperking van het aantal aanwezigen per vierkante meter.

Ook in Slovenië is een negatieve coronatest een voorwaarde voor een kappersbeurt, maar elders in Europa is deze praktijk weinig ingeburgerd.

De kappers in Oostenrijk waren sinds 24 december dicht, maar vorige maandag kondigde de regering aan dat enkele coronamaatregelen vanaf 8 februari zouden worden versoepeld. Naast kapperszaken gingen ook winkels en musea vandaag weer open.

Schaatsen op vijver Kraenepoel verboden: "Tot 10.000 bezoekers, dat kunnen we niet veilig organiseren"

Er mag deze winter niet geschaatst worden op de Kraenepoel in Aalter. Er wordt -10 tot -15 graden voorspeld, wat wil zeggen dat het hard genoeg zal vriezen om de vijver veilig te betreden. Maar door corona moet iedereen toch aan land blijven. “Er zou te veel volk op af komen”, klinkt het. 

Lees hier meer:

Wervik test bijna 700 leerlingen, donderdag zijn de resultaten bekend

Morgen worden alle leerlingen en leerkrachten van de basisschool De Graankorrel in Wervik getest. Dat zal in het sportcentrum De Pionier gebeuren. "Daardoor zullen we weten of de school vrijdag weer open kan", zegt burgemeester Youro Casier (SP.A).

Lees meer in onderstaand artikel:

Nederlandse ministers bespreken verlenging avondklok

In Nederland praten vandaag de ontslagnemende ministers uit het kabinet-Rutte over het al dan niet verlengen van de avondklok en andere coronamaatregelen. In principe komt woensdag om 4.30 uur een einde aan de avondklok, maar premier Mark Rutte heeft al laten weten dat een verlenging een meer dan serieuze optie is.

De invoering van de coronaklok, die 's avonds telkens om 21 uur ingaat, verliep niet zonder slag of stoot bij onze noorderburen. Het protest liep in verschillende steden regelrecht uit de hand met rellen en geplunderde winkels tot gevolg. 

Meest gelezen