Videospeler inladen...

N-VA heeft nieuwe ondervoorzitters: "Zeggen aan liberale of christendemocratische stemmers dat we oplossing hebben"

Valerie Van Peel en Lorin Parys, die de partijraad van de N-VA zaterdag tot ondervoorzitter heeft gekozen, willen met het oog op de verkiezingen van 2024 zo veel mogelijk kiezers aanspreken. Het doel? De verkiezingen winnen en werken aan een confederale omslag van het land. Maar dat betekent volgens beiden geenszins dat migratie en veiligheid niet meer belangrijk zouden zijn voor de N-VA. Van Peel en Parys waren te gast in "Terzake".

Dat de N-VA nu een andere koers zou gaan varen omdat bijvoorbeeld Theo Francken naast de prijzen heeft gegrepen bij de verkiezingen voor het ondervoorzitterschap, ontkennen Valerie Van Peel en Lorin Parys in alle toonaarden. "Valerie en ik zijn toevallig allebei met sociale thema's bezig", aldus Lorin Parys. Volgens hem mikt de N-VA op een confederale omslag in 2024. "Daarvoor heb je een sterk mandaat nodig. Als je dus een breed mandaat wil, moet je op een zo breed mogelijke manier communiceren die zo veel mogelijk mensen aanspreekt."

We staan in een storm

N-VA-ondervoorzitter Valerie Van Peel

Dat de N-VA na de verkiezingen van 2019 wat in het federale verdomhoekje staat, blijft pijnlijk. "We staan in een storm", erkent Valerie Van Peel. "Wat is er dan belangrijk? Sterk overtuigd blijven van wie je bent, maar ook de breedte die wij met onze visie vertegenwoordigen tot bij de burger krijgen."

Van Peel en Parys benadrukken dat er niets verandert aan de koers van de N-VA, ondanks de electorale opdoffer van 2019. "Het blijkt dat onze boodschap niet op de juiste manier tot bij de kiezer is geraakt", moet Van Peel toegeven. "Daar hebben wij echt een uitdaging en daarvoor hebben we iedereen nodig, niet alleen de ondervoorzitters."

Bekijk het eerste deel van het studiogesprek met Valerie van Peel en Lorin Parys en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Onze ambitie is de afspraak met de geschiedenis in 2024

N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys

De ondervoorzitters van de N-VA houden het wat vaag, in de beste traditie van de partijleiders die streven naar een brede volkspartij. Maar uiteindelijk geeft Lorin Parys een korte inkijk in de partijkeuken. "Onze ambitie is de afspraak met de geschiedenis in 2024: dat we aan mensen die liberaal of christendemocratisch hebben  gestemd zeggen "hier ligt een oplossing"."

Populariteit levert heel wat jaloersheid op

Kamerlid Jean-Marie Dedecker (onafhankelijk)

Opvallend is dat Theo Francken, vorig jaar nog zowat de kroonprins van Bart De Wever, Valerie Van Peel en Lorin Parys heeft moeten laten voorgaan, en dus minder stemmen heeft gekregen in de N-VA-partijraad. "Het is bijna een publieke afstraffing geworden", zegt Jean-Marie Dedecker, onafhankelijk Kamerlid en vriend van Theo Francken.

Volgens Dedecker is Francken doelbewust opzijgeschoven door de partijtop.  "Populariteit levert heel wat jaloersheid op. De zaak-Kucam wordt gebruikt als alibi om hem in de hoek te zetten." Een soort paleisrevolutie in de N-VA, dus.

Bekijk hieronder het gesprek met Jean-Marie Dedecker in "Terzake" en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Theo blijft die grote spits en stemmentrekker

N-VA-ondervoorzitter Valerie Van Peel

Laat de N-VA dus de thema's migratie en veiligheid aan Vlaams Belang en schuift ze op richting centrum? "Er wil niemand migratie en veiligheid loslaten", zegt Valerie Van Peel. "Theo blijft die grote spits en stemmentrekker."

De zaak-Kucam, waarbij een lokale N-VA-mandataris optrad als bemiddelaar en tegen betaling Assyrische christenen naar België haalde, heeft het imago van Francken nochtans een flinke deuk gegeven. "Zijn expertise is voor mij met de zaak-Kucam niet verdwenen", aldus Van Peel. "Er is een fout gemaakt, hij is daar naïef in geweest, er is een gerechtelijke uitspraak." 

"Theo is een scorende spits voor onze partij en zal dat altijd blijven", beaamt Lorin Parys. Zowel hij als Valerie Van Peel lachen de theorie van de paleisrevolutie van Jean-Marie Dedecker weg. "Het is prachtig dat er nog vriendschap bestaat in de politiek", zegt Van Peel. "Jean-Marie en Theo zijn vrienden, en dat voel je ook. Maar de rest van zijn analyse is zó fout!"

Bekijk hieronder het tweede deel van het studiogesprek met Valerie Van Peel en Lorin Parys:

Videospeler inladen...

Meest gelezen