HH

Opnieuw duizenden Myanmarezen op straat tegen staatsgreep

Voor de derde dag op rij komen tienduizenden inwoners van Myanmar opnieuw de straat op om te protesteren tegen de staatsgreep van vorige week. Er is opgeroepen tot een algemene staking. De demonstranten eisen dat de feitelijke regeringsleider Aung San Suu Kyi wordt vrijgelaten. De nieuwe machthebbers dreigen met "acties" tegen al wie de openbare veiligheid bedreigt.

In de hoofdstad Nay Pyi Taw zette de politie kortstondig het waterkanon in tegen demonstranten die uit protest tegen de staatsgreep op straat waren gekomen. Het was voor eerst dat het waterkanon werd gebruikt, volgens persbureau AFP raakten twee betogers gewond. In meerdere steden kwamen duizenden Myanmarezen maandag op straat, voor de derde dag op rij al. Ook in onder meer Yangon en Mandalay, de twee grootste steden van het land was dat het geval. (Lees voort onder de tweet.)

Demonstranten droegen spandoeken en bordjes mee met opschriften als “Verwerp de militaire coup” en “Gerechtigheid voor Myanmar”.  In  Yangon liepen verpleegsters en boeddhistische monniken mee in de mars. Zondagavond was opgeroepen om vandaag over te gaan tot een algemene staking als steun aan het protest. “Ik ga niet werken, zelfs niet als ze mijn loon verlagen”, zei textielarbeider Hnin Thazin tegen een journalist van AFP, “ik wil geen dictatuur.”

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De protesten van het voorbije weekend waren de grootste sinds de “Saffraanrevolutie” van 2007, die het begin inluidden van de democratische hervormingen, die vorige week de kop werden ingedrukt. 

Van de kant van de coupplegers bleeft het de voorbije dagen stil, maar daar is vandaag verandering in gekomen. De staatstelevisie, die onder controle staat van het leger, verspreidde een bericht dat waarschuwde voor "acties tegen al wie de openbare veiligheid bedreigt". In de hoofdstad Nay Pyi Taw dreigt de politie ermee de betogers met geweld te verdrijven als ze niet vrijwillig vertrekken. 

Het leger pleegde vorige week een staatsgreep, omdat het het niet eens was met de verkiezingen van november. Volgens het leger was er daarbij sprake van verkiezingsfraude, een claim die de kiescommissie verworpen heeft. Sindsdien zit regeringsleider Aung San Suu Kyi in huisarrest, net als andere kopstukken van haar partij NLD, de National League for Democracy.

Meest gelezen