Nicolas Maeterlinck

Parket vraagt 4 jaar cel waarvan helft met uitstel voor oom die 12-jarige Ilias ontvoerde 

Het parket van Antwerpen heeft een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan de helft met uitstel gevorderd voor de oom die zijn 12-jarige neefje Ilias zou ontvoerd hebben. In september vorig jaar was Ilias enkele dagen vermist. Hij werd teruggevonden in het gezelschap van zijn oom. De ouders van de jongen hebben besloten zich terug te trekken als burgerlijke partij.

De oom van Ilias stond vandaag terecht voor ontvoering in de correctionele rechtbank van Antwerpen. Hij maakte misbruik van het feit dat zijn 12-jarige neefje niet goed in zijn vel zat, pleitte het parket tijdens de zitting. Hij was niet van plan terug te keren en liet Ilias een afscheidsbrief schrijven, klonk het. Het parket vraagt 4 jaar cel voor de oom, waarvan de helft met uitstel. Ze vragen ook dat hij zich laat opvolgen door een psycholoog. Het parket zei niet dat de man een geestesstoornis heeft, maar sprak wel van een "eigenaardige manier van redeneren".

Er was geen list. Men moet hem durven vrijspreken

Advocaat van de oom Ergun Top

Ontvoering?

De verdwijning van Ilias bracht een massale zoekactie op de been enkele maanden geleden. De 12-jarige jongen uit Mortsel fietste op donderdagochtend 17 september naar school in Edegem, maar ging daar niet naar binnen. Enkele dagen later, op zondag, werd hij in het Waalse Steenkerke teruggevonden in gezelschap van zijn lievelingsoom. 

De jongen was in goede gezondheid toen hij werd teruggevonden. Het plan was om op vakantie te gaan naar een natuurgebied op de Belgisch-Franse grens, aldus de oom. Hij werd aangehouden op verdenking van ontvoering. Zijn verzoek voor een enkelband werd afgewezen. 

Zijn ouders hechten meer belang aan het herstel van de gezinsbanden dan aan zich burgerlijke partij stellen

Advocate van de ouders Zohra Othman

Vrijspraak

Volgens het parket is het duidelijk dat de oom zich goed had voorbereid op de tocht naar een "utopische stressloze maatschappij", en dat hij niet wou gevonden worden. De oom had ondere andere twee fietskarren, ruim 500 euro cash, 2 goudstaven, een bijl en een pijl en boog bij. De advocaat van de oom, Ergun Top, betwist dat het gaat om ontvoering en zegt dat de oom maar twee weken wilde wegblijven.

"Hij wilde eens kijken hoe het is om te gaan overleven in de natuur. Ilias wilde mee en zijn oom kon niet weigeren", aldus meester Top. "Mijn cliënt heeft autisme en laat zich daar nu ook voor behandelen. Volgens de deskundige was hij maar half toerekeningsvatbaar. Hij had geen intentie om te ontvoeren, er was geen geweld en geen list. Los van de commotie, moet men hem daarom durven vrijspreken."

Mijn cliënt heeft een soort van autisme en laat zich behandelen

Advocaat van de oom Ergun Top

Geen burgerlijke partij meer

De ouders van Ilias hebben vanmorgen besloten zich terug te trekken uit het dossier en geen burgerlijke partij meer te zijn. "Ze hebben inzicht gekregen in het dossier en antwoorden gekregen op hun vragen over hoe het allemaal is kunnen gebeuren", aldus hun advocate Zohra Othman. 

"In de tussentijd hebben ze kunnen werken aan het herstel van hun gezinsbanden. Dat proces loopt nog, maar ze hechten daar meer belang aan. Het herstelt meer de wonden dan als ze zich burgerlijke partij hadden gesteld", onderstreept de advocate. Een uitspraak volgt op 9 maart.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen