Radio 2

De schaatskoorts stijgt maar het ijs in Ruiselede is amper een halve centimeter dik

Het is nog lang niet zeker dat de winterprik voor schaatspret kan zorgen. "Zelfs als het ijs dik genoeg is, blijft het de vraag of in coronatijden schaatsen zal toegelaten worden."

In Kruiskerke bij  Ruiselede stelt ijsmeester Patrick Vervaele vast dat het ijs amper een halve centimeter dik is. "Dat is weinig. Oorzaak is de hoge luchtvochtigheid. Daardoor kan het water niet verdampen, en dus ook geen temperatuur afgeven. Komt daarbij dat het al flink gewaaid heeft, wat ook de ijsvorming tegenwerkt. "

Patrick verwacht dat dat snel verandert. "Als de lucht uitklaart vannacht, kan de ijslaag al meteen  een centimeter dik worden, en de volgende nachten kan daar telkens 2 tot 3 centimeter bijkomen." Helaas wil dat niet zeggen dat je daar zal mogen schaatsen. "Het ijs zal het hier wellicht aankunnen maar het zal van de verschillende gemeentebesturen afhangen of ze toelating geven. Ik acht de kans zeer klein met de huidige coronamaatregelen. "

Om voldoende dik ijs te hebben op grotere plassen zoals de Gavers of de Damse Vaart moet het zeker twee weken vriezen. Afwachten of de vrieskou zo lang blijft duren.  

Meest gelezen