Yorick Jansens

Wegen kunnen opnieuw erg glad worden: "IJsplekken nog gevaarlijker dan sneeuw"

Voor wie vannacht of dinsdagochtend de weg opgaat, blijft het uitkijken. Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt opnieuw voor gladde wegen. Op sommige plekken is er nog sneeuw voorspeld, op andere kan het water aanvriezen. De strooidiensten staan klaar om uit te rijden. Ook het openbaar vervoer ondervindt opnieuw problemen. 

"Sinds zaterdagavond hebben we 8.500 ton strooizout gebruikt," laat het Agentschap Wegen en Verkeer weten. "We volgen het zoutgehalte op de wegen voortdurend op. Momenteel zijn alle snel- en gewestwegen behandeld. Wanneer het zout oplost of wegspoelt, rukken onze strooidiensten in de nacht weer uit." 

Het KMI waarschuwt nog tot morgenvroeg voor gladheid in het hele land (code geel). Hier en daar zal er vannacht nog wat verse sneeuw vallen.

Voor de vroege vogels wordt het dus wel weer opletten. "Het smeltwater vriest aan en dat kan voor verraderlijk gladde plekken zorgen. Dat is misschien zelfs gevaarlijker dan sneeuw, omdat je die gladde plekken niet ziet en roekelozer wordt", zegt woordvoerster Veva Daniels. Wees bijvoorbeeld vooral op je hoede op de linkerrijstroken van de snelwegen, die zullen in de vroege spits door ijsplekken en sneeuwresten moeilijk berijdbaar zijn.

Smeltwater en sneeuwresten zullen aanvriezen en dat kan morgenochtend voor verraderlijk gladde plekken zorgen

Wie sneeuwval of gladde wegen opmerkt, kan dat trouwens ook altijd doorgeven via de KMI-app. Die gegevens stromen automatisch door naar de systemen die AWV gebruikt.

Het openbaar vervoer ondervindt maandagavond opnieuw problemen, omdat het op sommige plekken opnieuw begon te sneeuwen. Op diverse locaties in Vlaams-Brabant, Ronse-Oudenaarde en Turnhout is het voor de chauffeurs van De Lijn onmogelijk om te rijden. In Mechelen kunnen de bussen het stadsnet niet bedienen, en ook de Antwerpse streekbussen kunnen momenteel evenmin rijden, aldus De Lijn in een update van de situatie omstreeks 20 uur.

Maar ook bij de treinen van de NMBS zijn er op sommige plaatsen problemen. Check zeker altijd de app of de website van de vervoersmaatschappijen. 

Files

De ochtendspits maandag verliep alleszins vrij moeilijk, vooral in het centrum van het land en in Zuid-West-Vlaanderen. Op de E313 naar Antwerpen liepen de wachttijden op tot maar liefst twee uur, door een ongeval in Massenhoven. Op sommige gewestwegen richting Gent, Antwerpen, Brussel en Kortrijk was het tot één uur aanschuiven. Toch gebeurden er niet zoveel ongevallen.

Op het hoogtepunt, rond 8 uur, werd er op de Vlaamse snelwegen 200 kilometer aan vertragingen geteld. "Dat is uitzonderlijk veel in deze coronatijden", aldus Peter Bruyninckx, de woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Tijdens de avondspits waren er zoals verwacht minder problemen, zegt verkeersexpert Hajo Beeckman: "De avondspits op maandag is altijd de meest rustige van de week. Op de grote wegen is de sneeuw in de loop van de dag bijna overal goed opengereden. Enkel in de provincie Antwerpen sneeuwde het. Daar waren wat vertragingen."

Op de Ring rond Brussel ging rond 17u30 de Vierarmentunnel richting Waterloo even dicht, omdat de brandweer ijspegels moest verwijderen. De weg is er weer vrij intussen.

Hoe het momenteel zit met de drukte en files op de weg, vindt u op onze verkeerspagina.

Erg koud

Vannacht wordt het erg koud met temperaturen tussen -3 en -10. Ook morgen wordt het ijskoud, met maxima rond -6 graden in Vlaanderen. Het wordt vanaf dan wel wat zonniger. 's Nachts gaan we in de loop van de week soms naar -10 tot -13 graden (en in sommige Ardense valleien zelfs tot -15 graden).

Temperaturen die weer voorzichtig boven nul uitkomen, mag u pas begin volgende week verwachten.

Bekijk hier het meest recente weerbericht. Uitgebreide informatie vind je altijd op onze weerpagina.

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen