Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Super Bowl met coronasausje: minder volk en eerbetoon van poëet Amanda Gorman, maar ook spetterende show van The Weeknd

Afgelopen nacht -Belgische tijd- is de Super Bowl gehouden in de Verenigde Staten. Dat is de finale van het American football-seizoen. Een sportieve hoogdag, maar ook een grootse show met veel spektakel en muziek. Het muzikale intermezzo tijdens de rust was in de handen van The Weeknd, maar ook de jonge dichteres Amanda Gorman gooide opnieuw hoge ogen. Het evenement stond deels in het teken van, u raadt het al, COVID-19.

Eerst het sportieve: de Tampa Bay Buccaneers hebben in eigen huis de Super Bowl gewonnen. De ploeg uit Florida overklaste de uittredende kampioen Kansas City Chiefs met  31-9. Een volledig sportief verslag vindt u bij onze collega’s van Sporza.

Het stadion zat niet overvol, door COVID-19 waren 40.000 zitjes niet gevuld, maar toch waren er nog 25.000 fans aanwezig in het Raymond James Stadium. Een vreemd beeld in vergelijking met de voetbalmatchen in lege stadions bij ons. Thuis hebben naar schatting 100 miljoen kijkers, veelal Amerikanen, de Super Bowl gevolgd op televisie.

Het sportieve evenement van het jaar in de Verenigde Staten begon met een kort woordje van president Joe Biden en first lady doctor Jill Biden. "Jullie hebben ons mee door het jaar geloodst", zei de first lady over de football-spelers. "We bedanken jullie en alle andere essentiële werkers", voegde de president daaraan toe. Daarop volgde een minuut stilte.

Uiteraard werd ook "The Star-Spangled Banner", het Amerikaanse volkslied gespeeld. Dat nummer werd dit jaar gebracht door zangeres Jazmine Sullivan en countryster Eric Church.

Bekijk een deel daarvan deze tweet en lees eronder verder:

Voor het eerst met streepje poëzie

Op de eedaflegging van Biden las de jonge dichteres Amanda Gorman (22) een bevlogen zelfgeschreven gedicht voor, op de Super Bowl mocht ze dat nog eens netjes over doen. Gorman las een nieuw eigen gedicht voor waarin ze drie "hulpverleners" bedankte voor hun inzet tijdens de COVID-19-pandemie.

De dichteres was trouwens al voor de Super Bowl gevraagd vóór ze wereldberoemd werd na de inauguratie van Biden. Het is voor het eerst dat de Super Bowl met een stukje poëzie begon. Vermoedelijk kreeg nooit eerder een dichter zo'n groot livepubliek.

Bekijk in deze tweet het gedicht en lees eronder verder:

In het korte gedicht focuste Gorman op verpleegster Suzie Dorner, leerkracht Trimaine Davis en marinier James Martin die elk op hun manier hun bijdrage hebben geleverd in de frontlinie. In het geval Dorner als verpleegster op een afdeling intensieve zorg. Ze verloor volgens Gorman zelf haar beide grootmoeders aan de ziekte. Dorner kreeg ook de eer de munt te gooien waarmee bepaald werd welk team de aftrap mocht geven.

The Weeknd geeft peperdure show

Veel Amerikanen kijken niet alleen voor het sportieve, maar ook voor het muzikale deel van de show. Dit keer mocht de Canadese popster The Weeknd dat grotendeels verzorgen. Volgens de commentator zou hij 7 miljoen dollar van zijn eigen geld in de show hebben gestopt, "zodat het zeker perfect zou zijn".

The Weeknd stelt niet teleur en geeft een show met veel effecten, een bewegend podium in de vorm van de skyline en heel wat vuurwerk.

Bekijk hieronder "Starboy" waarmee de show begon en lees eronder verder:

The Weeknd dook de laatste tijd vaak op met een verband rond zijn hoofd, een statement tegen plastische chirurgie en de oppervlakkigheid van Hollywood. Nu hij een publiek van ruim 100 miljoen tv-kijkers heeft, liet hij opvallend genoeg dat verband achterwege. Tijdens de finale van het korte optreden droeg een deel van zijn dansers wel zo'n hoofdverband.

Lees verder onder de foto:

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Het is een grote eer voor artiesten om op te treden tijdens de rust van de Super Bowl. Vorig jaar was die eer bijvoorbeeld voor Jennifer Lopez en Shakira. Ook Lady Gaga, Madonna, Beyoncé en Coldplay mochten al spelen tijdens de zogenoemde half time.

En af en toe levert dat opmerkelijke momenten op. Zo was er in 2004 heel wat te doen nadat Justin Timberlake -al dan niet- per ongeluk was blijven hangen aan Janet Jackson, waardoor een borst van de zangeres ontbloot werd.

In dat opzicht was de doortocht van The Weeknd minder opvallend, maar zeker niet minder vermakelijk. En in deze tijden is een concert voor 25.000 toeschouwers iets waar wij hier voorlopig nog niet van kunnen dromen.

Meest gelezen