"Telefacts Nu" over Bart De Pauw offline gehaald na klacht Woestijnvis: "Geen toestemming voor gebruik van onze beelden"

De uitzending van "Telefacts Nu" over de zaak-Bart De Pauw, die vorige week is uitgezonden, is offline gehaald op vraag van productiehuis Woestijnvis. Dat schrijft De Standaard en het nieuws wordt bevestigd door tv-zender VTM. "Telefacts Nu" had geen toestemming om beelden van het productiehuis te gebruiken, zo klinkt het bij het productiehuis, dat ook een schadeclaim vraagt. 

"Telefacts Nu", het reportageprogramma van VTM, ging afgelopen donderdag over de rechtszaak tegen tv-maker Bart De Pauw. Het programma bracht een reconstructie van hoe de zaak in de openbaarheid kwam. De aflevering was ook online te herbekijken via VTM Go, tot vandaag. Ondertussen is de reportage offline. 

Het voorbije weekend kwam er bij VTM een claim binnen van Woestijnvis met betrekking tot die uitzending, zo klinkt het. "Woestijnvis vindt dat de makers van "Telefacts Nu" oneigenlijk gebruikmaken van beeldmateriaal", zegt woordvoerster An Goovaerts. Het gaat onder meer over "Het Geslacht De Pauw", "Loft", "Nieuwsjagers" en "Willy's en Marjetten".

"Telefacts Nu" had wel toestemming gevraagd aan Woestijnvis voor de beelden, maar dat werd geweigerd. "De afgelopen jaren worden alle beeldaanvragen van Woestijnvis door VTM consequent geweigerd", klinkt het bij Woestijnvis. "En dus lieten we weten dat we niet ingaan op de vraag voor het gebruik van beelden uit onze programma's."

VTM bevestigt dat er inderdaad geen toestemming was, maar dat ze de beelden ook niet rechtstreeks hebben getoond. De beelden werden afgespeeld op een scherm en zo gefilmd. "Op basis van de actuawaarde van de beelden hebben we beslist om ze zo te tonen."

Woestijnvis vroeg twee zaken aan VTM: het offline halen van de uitzending en een financiële schadeclaim. Bij de zender benadrukken ze dat ze de aflevering nu offline hebben gehaald "uit voorzorg". Er wordt nog bekeken of ze later toch opnieuw online kan komen. Ook de schadeclaim wordt de komende dagen nog bekeken. 

Meest gelezen