Radio 2

Daar is de bingo-namiddag terug: woonzorgcentra hervatten stilaan "het normale leven"

In sommige woonzorgcentra is de tweede vaccinatieronde al achter de rug. Daar hernemen ze voorzichtig het normale leven, met groepsactiviteiten zoals samen zingen of een spelletje bingo spelen. Maar de waakzaamheid blijft hoog.

In het woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem zijn de twee vaccinatierondes achter de rug. Dat betekent dat de bewoners stilaan hun gewone leven hernemen, met meer onderlinge contacten en met groepsactiviteiten. Maar dat blijft onder strenge voorwaarden gebeuren. Zo blijft het dragen van een mondmasker verplicht, net als de sociale afstand van anderhalve meter. 

Teugels vieren

"We kunnen inderdaad de teugels wat vieren", zegt directeur Jean-Pierre Van Dam van WZC Onze-Lieve-Vrouw. "Dat zal de leefbaarheid doen toenemen, want niemand zit graag alleen op een kamer." Het sociale leven herneemt stilaan. "De mensen zoeken mekaar opnieuw op, we hebben al een zangnamiddag gehad, een fotosessie en ook een bingo", vertelt de directeur.  

Voorzichtig blijven

Waakzaamheid blijft evenwel geboden. "De sociale afstand blijft gelden, net als de verplichting om het mondmasker te dragen. Ook de bezoeken gebeuren nog volgens de geldende regels, dat wil zeggen één vaste bezoeker per week en een wisselende bezoeker om de twee weken. Maar door al die contacten komt het sociale leven weer stilaan op gang", stelt directeur Van Dam tevreden vast.

Meest gelezen