Belga

Verplichte ijkingsproeven voor vier extra opleidingen vanaf volgend academiejaar

Vanaf volgend academiejaar moeten studenten die zich inschrijven in de bachelor industriële wetenschappen, bio-industriële wetenschappen, biowetenschappen en engineering technology verplicht een ijkingsproef afleggen. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekendgemaakt. De minister wil in de toekomst ook graag een stap verder gaan en "bindende gevolgen" vastknopen aan de ijkingstoetsen.

De bedoeling van ijkingstoetsen is dat toekomstige studenten zich beter kunnen oriënteren en zo een betere studiekeuze kunnen maken. "IJkingsproeven geven een goed beeld van waar de lat ligt voor de opleiding", klinkt het bij Weyts. "Zo kunnen studenten bijspijkeren."

Op dit moment is zo'n ijkingsproef enkel verplicht in een drietal aantal opleidingen: de bachelor in de diergeneeskunde, de bachelors in de ingenieurswetenschappen en de educatieve bacheloropleidingen voor kleuter-, lager en secundair onderwijs. En daar werken de proeven goed, volgens Weyts. 

Hij wil de de verplichte ijkingstoets dan ook al langer uitbreiden naar andere opleidingen. Daarom heeft de Vlaamse regering nu het licht op groen gezet voor verplichte ijkingsproeven in vier bijkomende bacheloropleidingen: de bachelor industriële wetenschappen, de bachelor bio-industriële wetenschappen, de bachelor biowetenschappen en de bachelor of engineering technology.

Vanaf volgend academiejaar (2021-2022) is deelname aan de ijkingsproef een voorwaarde voor inschrijving. Ze zijn wel nog niet bindend. 

N-VA-minister Weyts gelooft sterk in het instrument. Hij wil het niet alleen "verder uitrollen", dus meer ijkingsproeven, maar hij wil er in de toekomst ook "bindende gevolgen" aan koppelen. "De volgende stap is dat er een remediëringstraject aan gekoppeld wordt. Wie ondermaats presteert op de proef, moet dan ook werken aan de tekorten. Anders hebben die ijkingsproeven weinig zin, en alleen zo kunnen we vermijden dat problemen blijven aanslepen en dat er hele jaren verloren gaan", aldus Weyts.

Meest gelezen