Foto: Jelle Van den Berghe

Winterweer kan dodelijk zijn voor tuinvogels: "Help ze met vetbollen en zaden"

De aanhoudende vrieskou brengt heel wat kleine tuinvogels in de problemen. "Als ze de eerste twee uur geen voedsel vinden kan het al fataal aflopen", zegt vogelkenner Koen Leysen van Natuurpunt op Radio 2 Antwerpen. Bijvoederen is meer dan ooit de boodschap.

"Tuinvogels zoals koolmezen of vinken hebben een lichaamstemperatuur van 40 of 41 graden celsius. Dat is geen sinecure om die op peil te houden in deze vrieskou bij een gevoelstemperatuur van -15°C onder nul", zegt Koen Leysen, vogelkenner bij Natuurpunt in "Start Je Dag".  "We kunnen en we moeten helpen. Bijvoederen is meer dan ooit nodig. Het is een kwestie van leven of dood." Vooral een stevig ontbijt kan voor de kleine vogeltjes wonderen doen, zegt Koen. "Als vogels met weinig reserve na zo'n koude nacht binnen de twee uur geen voedsel vinden, kunnen ze al sterven. Meer voederen dan anders is cruciaal. Het is zeker zo belangrijk om dat met een ijzeren discipline elke ochtend te doen. Wacht niet tot het 9 uur is." 

Het kan fataal zijn als vogels de eerste twee uur na zo'n koude nacht geen eten vinden 

Koen Leysen, vogelkenner Natuurpunt

Zaden, pinda's en vetbollen

Leysen adviseert om zo divers mogelijk te voederen. "Hoe meer soorten voedsel je aanbiedt, hoe meer soorten je helpt. Doe het ook op verschillende plaatsen en manieren. Voeder niet alleen in je huisje, maar strooi zaadjes op de grond, heggenmussen en vinken zijn daar bijvoorbeeld dol op. Merels eten graag stukjes appels, en pindanoten zijn sowieso een energiebom. Vetblokken of de klassieke vetbollen kunnen in deze vrieskou ook erg goed helpen." Een badje water is overbodig. "Daarvoor vriest het nu te hard. Sneeuw kunnen de vogels ook eten. Als het de komende dagen echt ijzig wordt, kan je ijs verschilferen zodat ze dat kunnen opeten."

Meer vogels op komst?

Tegen de witte sneeuwachtergrond zie je de meesjes, mussen en vinken beter in je tuin. Al speelt er nog een effect. "Veel vogels leggen hun natuurlijke schuwheid aan de kant. Ze doen alles om eten te vinden", zegt Leysen. "Vergeet niet dat er rond sommige planten een ijslaagje ligt waardoor ze nog lastiger aan voedsel geraken. Schrik dus niet als je meer vogels ziet opduiken die ook dichterbij komen", zegt Leysen op Radio 2 Antwerpen.

Bovendien kan er soms letterlijk een vreemde vogel in je buurt opduiken. Door het extreme winterweer in Nederland trekken een aantal vogelsoorten verder naar het zuiden. Een fenomeen dat sneeuwtrek genoemd wordt. Er zijn in Vlaanderen al meer waarnemingen gemeld van kieviten, kramsvogels, koperwieken en veldleeuweriken. 

Meest gelezen