Foto Kurt bvba

Schaatsen op vijver Kraenepoel verboden door corona: "Het valt niet te organiseren"

Er mag deze winter niet geschaatst worden op de Kraenepoel in Aalter. Er wordt -10 tot -15 graden voorspeld, wat wil zeggen dat het hard genoeg zal vriezen om de vijver veilig te betreden, maar door corona moet iedereen toch aan land blijven. “Er zou te veel volk op af komen”, klinkt het. 

De Kraenepoel in Aalter is traditioneel 1 van de eerste plekken in Oost-Vlaanderen waar er geschaatst kan worden als het hard vriest. De Kraenepoel is een ondiepe vijver van ongeveer 22 hectare groot, en zorgt tijdens strenge winters dus voor veel vertier. “Voorlopig is er nog geen ijs te zien”, zegt ijsmeester Patrick Vervaele. “Maar met temperaturen van -10 of -15 graden, kan daar weleens snel verandering in komen.” Toch zullen de heuse schaatspartijen een droom blijven, want de stad verbiedt de sport omwille van veiligheidsredenen. 

Te veel wind

Ondanks de koude en de sneeuw van afgelopen weekend, ligt de Kraenepoel in Aalter er nog bij zoals we die doorgaans kennen: waterachtig. “Er is nog totaal geen ijs gevormd. Dat komt door de wind", legt Vervaele uit. "Bij veel straffe wind zijn de golven zo straf dat er geen ijskristallen gevormd kunnen worden aan de oppervlakte. Bovendien is de luchtvochtigheid ook erg hoog, meer dan 90 procent, en dat zorgt ervoor dat het water niet genoeg kan afkoelen." Toch voorspelt de ijsmeester dat de vijver er in een mum van tijd stevig genoeg bij zal liggen om te kunnen betreden. "Maar schaatsen is uit den boze, heb ik gehoord van het gemeentebestuur." 

Elke ochtend, middag en avond controleer ik het water om te zien wanneer het ijs dik genoeg is, maar schaatsen zal niet mogen

Patrick Vervaele, ijsmeester

Schaatsverbod

IJsmeester Vervaele twijfelt er niet aan dat er deze week ijs te zien zal zijn op de vijver, “maar schaatsen is helaas voor een ander jaar”, zegt hij. “In normale winters komen hier dagelijks 600 tot 1.000 mensen schaatsen. Nu in coronatijden, terwijl de ijspistes gesloten zijn, kan dat oplopen tot 10.000 man, en dat kunnen we niet veilig organiseren."

Ondanks het slechte nieuws, blijft de ijsmeester trouw aan zijn taak en controleert hij elke ochtend, middag en avond de staat van de Kraenepoel. "Om veilig op de vijver te kunnen, hebben we ongeveer 15 tot 20 vriesgraden nodig. Dat wil dus zeggen dat 4 dagen aan -5 graden voldoende kunnen zijn", weet hij te vertellen. "Als het effectief zo koud wordt, kan je de vijver betreden." Maar dat zal voor een andere keer zijn. We weten nu in ieder geval naar welke temperaturen we in 2022 moeten uitkijken om onze schaatsen te kunnen aantrekken.  

kasto80

Meest gelezen