Brusselse Anima Festival viert 40e verjaardag noodgedwongen online, maar het wordt geen feestje in mineur

Het Brusselse festival van de animatie - Anima Festival - start vandaag online door de opgelegde coronamaatregelen, maar het festival is er toch in geslaagd om voor deze 40e editie een ruim filmaanbod bij elkaar te sprokkelen. Zo neemt het festival zijn publiek mee op een (digitale) reis door de geschiedenis van de animatiefilm. VRT NWS sprak met de nieuwe directrice, Karin Vandenrydt.

Wie denkt dat animatiefilms enkel voor kinderen zijn, moet even de programmatie van Anima Festival bekijken. Het tegendeel wordt namelijk al 40 jaar jaar bewezen door dat Brusselse festival van de animatiefilm. Ook al moet Anima zijn verjaardag in coronatijden online vieren, het betekent niet dat het huidige festival moet onderdoen voor de vorige edities.

Vorig jaar kon het publiek kiezen uit ruim 135 kortfilms en 28 langspeelfilms. Dit jaar zijn er 169 kortfilms geselecteerd, uit 1.350 inzendingen. Met in totaal 236 films telt het festival zelfs een pak meer films dan de vorige edities. Het grote verschil is dat die enkel en alleen online te zien zijn, op het nieuwe platform Anima Online.

Beluister hieronder het gesprek met directeur Karin Vandenrydt in "De ochtend" op Radio 1:

Nieuwe directie, zelfde visie

Niet alleen het festival onderging dit jaar noodgedwongen een make-over, ook de bezetting van de directie veranderde. Na het pensioen van Philippe Moins, oprichter van het festival, en Doris Cleven, werden Dominique Seutin en Karin Vandenrydt aangesteld als nieuwe directrices.

Vroeger dacht ik dat er enkel kunst bestond met een grote en met een kleine 'k'

Karin Vandenrydt is geen onbekende van het Anima Festival. Zij houdt zich al sinds 2000 bezig met het Nederlandstalige luik van het festival. De nieuwe directie is niet van plan om het roer om te gooien, vertelt Vandenrydt aan VRT NWS: "Vroeger dacht ik dat er enkel kunst bestond met een grote en met een kleine 'k', eerder vermaak. Maar door op het festival te werken, heb ik ontdekt dat er een andere weg bestaat die beiden kan verenigen en dat is iets waar wij heel hard achterstaan, wat we zeker niet gaan veranderen.".

40 jaar Anima Festival in cijfers

  • Van 12 naar 150 vertoningen
  • Van 10 naar 100 verschillende programma's
  • Van 8 naar 10 dagen 
  • Van 1.500 naar 45.000 bezoekers

Focus op de geschiedenis van de animatiefilm

Om de 40e editie van het Anima Festival te vieren, neemt het festival het publiek mee op een reis door de rijke geschiedenis van de animatiefilm. Zo hebben ze gekozen voor filmmakers die mee hun stempel gedrukt hebben op het festival, zoals Peter Lord, bekend van de film "Chicken run".

Voor directrice Karin Vandenrydt is één van de mijlpalen in die geschiedenis de iconische film "Akira" over een jongetje met superkrachten. "Deze Japanse animatiefilm uit de jaren '80 is heel gewelddadig, maar introduceerde wel de opkomst van anime op ons festival. Daarom hebben we dus ook de gerestaureerde versie van deze film in ons aanbod opgenomen", vertelt ze.

Lees verder onder de  trailer van "Akira":

Gevarieerd aanbod en oog voor Belgisch talent

236 films zijn vanaf vandaag online te zien, zowel voor kinderen en jongeren als voor volwassen. Die combinatie verklaart volgens directrice Karin Vandenrydt het succes van het Anima Festival: "De laatste jaren is het festival heel populair geworden. Dat komt omdat we ons programma openhouden voor het brede publiek en vermijden dat het elitair wordt. De bedoeling is om zoveel mogelijk verschillende mensen naar het festival te krijgen."

De bedoeling is om zoveel mogelijk verschillende mensen naar het festival te krijgen

Elk jaar focust het festival op twee minder bekende animatiefilmregio's en dit jaar zijn dat de Balkan en Korea. Voor wie verdwaalt in het enorme aanbod, raadt directrice Karin Vandenrydt al zeker de Koreaanse film "Beauty water" aan: "Die film uit kritiek op de welvaart van Zuid-Korea. "Beauty water" gaat over schoonheidsidealen. Als je er als meisje niet mooi bent, kan je het wel vergeten."

Maar je kan niet alleen buitenlands talent vinden op het festival. Het mag deze week dan de "Week van de Belgische muziek" zijn, ook het Anima Festival zet Belgisch talent in de kijker. Futuranima is een aanbod van masterclasses, conferenties en interviews met Belgisch professionals uit het vak. Zo kan je er een masterclass scenarioschrijven volgen met Xavier Vairé, voormalig jurist en scenarist van fictie. Vairé werkte mee aan "Unité 42", dat vorig jaar nog te zien was op Eén.

Lees verder onder de trailer van "Beauty water".

Deze keer online, wat brengt volgend jaar?

De coronacrisis stelt het Anima Festival wel meteen voor een uitdaging. Eind februari vorig jaar ontsnapte het festival nog net aan de gevolgen van de pandemie, dit jaar zijn er wel strenge maatregelen. Het festival moet daarom noodgedwongen de films online aanbieden en dat is een primeur. Directrice Karin Vandenrydt ziet mogelijkheden voor de toekomst, en denkt bijvoorbeeld aan een hybride vorm van het festival in 2022: deels online, deels opnieuw in de cinemazalen.

Het is nog te vroeg om te spreken van een geslaagde corona-editie , maar directrice Karin Vandenrydt is toch al blij met meer dan 10.000 verkochte pasjes: "De verkoop loopt niet slecht. Het is heel goed dat het publiek ernaar uitkijkt. We kunnen dan ook altijd terugvallen op een trouw publiek." 

Voor deze online editie van het festival liggen de prijzen opvallend lager dan vorige jaren. Met een festivalpas van 18 euro kan je alle films bekijken. Het Anima Festival loopt vanaf vandaag tot en met 21 februari. Meer info over het evenement en de programmatie vind je hier.

Meest gelezen