Betere kerstexamens voor studenten aan UGent dan voor corona: “Verschil is het grootste bij eerstejaars”

Aan de universiteit Gent hebben studenten het afgelopen examenperiode beter gedaan dan bij de kerstexamens in 2019, zonder corona. Vooral de eerstejaarsstudenten deden het verrassend goed. “De resultaten vallen erg mee maar we moeten waakzaam blijven over het mentale welzijn“, zegt rector Rik Van de Walle.

Ondanks de vele online lessen en het wegvallen van sociale contacten door corona hebben studenten aan de universiteit Gent betere examenresultaten behaald tijdens de kerstperiode, in vergelijking met vorig jaar.  “Kijken we naar alle studenten over alle jaren heen dan is nu ongeveer 48 procent van de studenten geslaagd voor alle examens. Daar waar het vroeger ongeveer 45 procent was”, zegt rector Rik Van de Walle.

Deze examenperiode moet nu zeker niet geïnterpreteerd worden alsof de coronacrisis plots iets positief zou zijn

Rik Van de Walle, rector Universiteit Gent

Vooral de eerstejaarsstudenten hebben het verrassend goed gedaan. Er was verwacht dat de eerstejaars het juist moeilijk zouden hebben met de online lessen en daardoor slechtere resultaten zouden hebben. “Meer dan 24 procent van de eerstejaars studenten slaagt voor alle examens, terwijl dat in het verleden amper 20 procent was”, stelt Van de Walle vast. 

Blijft zware periode

De studenten aan de universiteit Gent haakten ook minder af dan in andere jaren tijdens de examenperiode, maar het goede nieuws moet volgens de rector niet leiden tot een hoerastemming: “Deze periode moet zeker niet geïnterpreteerd worden alsof de coronacrisis plots iets positief zou zijn. Globaal genomen zijn er veel meer nadelen voor onze studenten dan wanneer de crisis er niet zou zijn, dus laat ons hopen dat we alles snel achter ons kunnen laten.”

Van de Walle benadrukt dat de zware periode waarin studenten moesten werken niet onderschat mag worden. “Het is zo dat studenten veel minder tijd konden besteden aan hobby’s, culturele evenementen en studentenactiviteiten. Zij hebben dus meer gefocust op hun opleiding. Dat is op zich wel goed, maar het nadeel is dat wij ook horen van onze studenten dat zij lijden aan een gebrek aan sociaal contact, wat een negatieve impact heeft op hun mentaal welzijn”, besluit Van de Walle

kasto80

Meest gelezen