Bij -8 graden in korte broek naar school, voor Jef (10) en zijn broertje Berre (8) uit Sint-Truiden geen probleem

Jef Vangrootloon uit Sint-Truiden draagt al 4 jaar uitsluitend korte broeken. Zelfs bij -8 graden. Ook zijn broertje Berre doet dat al 2 jaar. Voor de twee jongens is dat ondertussen de gewoonste zaak van de wereld. Het begon als een weddenschap met hun mama en nu hangen er bij de broers zelfs geen lange broeken meer in hun kleerkast.

Het begon allemaal toen Jef van school thuis kwam en vertelde over een klasgenootje in korte broek. Jef en zijn mama Adinda gingen meteen samen een uitdaging aan. Jef zou een jaar lang een korte broek dragen en zijn mama een kleedje zonder kousen. Ze slaagden beiden in hun opzet maar Adinda stopte met de kleedjes want "als je ouder bent, is het niet altijd evident om met blote benen ergens toe te komen".  Jef, die wist niet van ophouden en wist ook zijn jonger broertje Berre warm te maken voor een leven zonder lange broek. "Jef is intussen aan zijn vierde winter toe, Berre aan zijn tweede", zegt een trotse mama.

Ik hoorde ooit een vrouw tegen haar partner zeggen hoe schandalig ze het vond, zo twee jongetjes in korte broek

Jef en Berre zijn intussen bekend als de kortebroekdragers. Maar aanvankelijk reageerden sommige familieleden en vrienden wat ongerust. "Ik hoorde zelfs een vrouw die ons zag tegen haar partner zeggen hoe schandalig dat ze dat wel vond, zo twee jongetjes in korte broek", zegt Adinda. 

Voor wie ook door het leven wil gaan in korte broek heeft ervaringsdeskundige Adinda deze goede raad. "Begin er mee in de zomer zodat je geleidelijk gewoon wordt aan de temperatuursverschillen. En zorg in de winter vooral voor warme voeten en een dikke jas".

Afgeknipte lange broeken

En wat als Berre en Jef de korte broek afzweren? Voor hun mama is dat geen enkel probleem maar dan zullen ze wel direct naar een kledingszaak moeten want in de kleerkasten van de jongens hangt geen enkele lange broek. De mama van Jef en Berre heeft tot slot nog een kledingtip. "Kinderen durven heel snel uit hun kleren groeien, en ik kan je verzekeren dat je in de winter heel moeilijk korte broeken vindt.  Daarom kopen wij lange broeken en knippen de lange pijpen eraf". 

Meest gelezen