Foto: Johan Vanham

Vijf bijenkasten gestolen, imker: "De bijen waren in winterrust, ze zijn ten dode opgeschreven"

Imker Johan Vanham merkte gisteren dat vijf van zijn negen bijenkasten in Edegem gestolen zijn. Zelf vermoedt hij dat andere imkers achter de diefstal zitten. "Andere mensen kunnen niets doen met een bijenkolonie, laat staan vijf", vertelt hij aan Radio 2 Antwerpen. 

Johan Vanham uit Boechout is al negen jaar imker in bijberoep. Hij heeft bijenkasten op verschillende plaatsen in de Antwerpse Zuidrand, onder andere ook in Edegem, aan Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen. "Nu het winter is, zijn de bijen in hun rustperiode en is het niet nodig om er wekelijks naartoe te gaan. Toen ik gisteren ging kijken hoe het met de bijen ging, stelde ik vast dat vijf van de negen kasten weg waren. Dat is een serieuze ontgoocheling."

Als de bijen gestoord worden, kruipen ze uit de kast en bij deze temperaturen vriezen ze dood

Imker Johan Vanham

Straks gaat Vanham aangifte doen bij de politie. "Al besef ik dat de kans klein is dat de bijenkasten teruggevonden worden. Wellicht hebben andere imkers de bijenkasten gestolen, want iemand anders is vrij weinig met een bijenkolonie, laat staan vijf. Ik stel me wel de vraag in hoeverre ze begaan zijn met het welzijn van de bijen. Het is winter, dus die bijen zitten daar rustig, ze voeden zich met honing. Als ze in de kast gestoord worden, worden ze onrustig en kruipen uit de kast. Bij deze temperaturen vriezen de bijen dood, dus is dat dodelijk voor zo'n kolonie."

Beste koninginnen weg

De vijf kasten inclusief bijenkolonies zijn in totaal zo'n 1.200 euro waard, maar daarnaast is er ook het verlies van de honing die ze zouden produceren. In de gestolen bijenkasten zaten bovendien ook bijen die Vanham gebruikt om te kweken. "Je kan het vergelijken met een duivenmelker van wie de beste duiven gestolen worden. Ik breng de koninginnen elke zomer naar Duitsland, naar een eiland in de Waddenzee, om ze te laten bevruchten. Mijn beste koninginnen waarmee ik kweekte, zijn gestolen." Nu de teeltbijen weg zijn, gaat Johan zelf bij andere imkers moeten aankloppen om er te kopen en dat brengt extra kosten met zich mee.

Meest gelezen