Videospeler inladen...

BEKIJK: "Vroeger voetbalveld, nu begraafplaats": Manaus in Brazilië lijkt opnieuw dodelijkste covidhaard ter wereld

Manaus, aan de rand van het Braziliaanse Amazonewoud, is een van de meest geïsoleerde grootsteden ter wereld. Toch heeft het coronavirus de junglestad niet overgeslagen, integendeel. Terwijl Manaus tijdens de eerste golf van de pandemie al uitzonderlijk zwaar werd getroffen, lijkt de stad ook nu weer de dodelijkste covidhaard ter wereld. Mattias Tuyls is voor VRT NWS in Manaus en draaide daar een reportage voor "Terzake". 

"Vorige maand zag het er hier nog heel anders uit", zegt een grafdelver in de reportage. "Toen lag hier een voetbalveld waarop we ons konden uitleven. Nu is ook dit een begraafplaats geworden."

Bekijk hieronder de reportage in "Terzake" (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Manaus was tijdens de eerste golf van de epidemie al zwaar getroffen: beelden van massagraven gingen toen de wereld rond. 

Ook nu lijkt de Amazonestad opnieuw de dodelijkste covidhaard ter wereld. Mensen sterven er door verstikking omdat de voorraad zuurstofflessen uitgeput raakt. 

De piek in Manaus is volgens wetenschappers hoogst waarschijnlijk het gevolg van de eindejaarsfeesten, toen de coronamaatregelen tijdelijk werden versoepeld. Een ander element dat mogelijk een rol speelt, is de nieuwe, waarschijnlijk meer besmettelijke Braziliaanse variant van het coronavirus. Veel besmettingen in Manaus gebeuren met die nieuwe variant.

Brazilië is één van de zwaarst getroffen landen ter wereld tijdens de coronapandemie. Het virus kon er, nauwelijks gehinderd door beperkende maatregelen, wild om zich heen slaan. Het land telt zo'n 9,5 miljoen besmettingen op 211 miljoen inwoners, 231.000 mensen lieten tot nu toe het leven. 

VRT NWS is in Brazilië om te onderzoeken hoe het land gebukt gaat onder de pandemie en hoe corona de maatschappelijke en politieke tegenstellingen op scherp stelt. We reizen onder meer naar Manaus, een miljoenenstad in het Amazonegebied, waar de kans om te overlijden aan het virus vele malen groter is dan het wereldgemiddelde.

Meest gelezen