Radio 2

Burgerlijke rechtbank in Kortrijk gaat als eerste in België volledig digitaal: "Geen papieren dossiers meer"

De burgerlijke rechtbank in Kortrijk gaat als eerste in België volledig digitaal. Dat betekent dat de magistraten in de rechtbank helemaal overschakelen van papieren naar digitale documenten en dossiers. België krijgt van Europa 100 miljoen euro om de rechtbanken te digitaliseren.

"Het verschil in de werking zullen we pas echt voelen als meerdere rechtbanken in het project stappen", zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "Van zodra men een dossier digitaal indient, komt er ook een digitaal vonnis. De vonnissen en arresten zullen met andere woorden ook digitaal geconsulteerd kunnen worden. Hier en daar zullen er ook videozittingen zijn. Zo hoeven de mensen niet altijd naar de rechtbank te komen."

"Hoog tijd om te moderniseren"

"De digitalisering binnen justitie is echt hoogdringend", zegt Van Quickenborne. "Als een magistraat, bij wijze van spreken, 's avonds naar huis gaat, dan ziet hij zijn kinderen met veel moderner materiaal werken dan zichzelf. Als we justitie sneller en menselijker willen maken, dan moet justitie dringend op de boot van digitalisering springen. Nu werkt justitie te traag en is er veel straffeloosheid."

"Er zijn al veel pogingen ondernomen om justitie te digitaliseren, maar door de coronacrisis is er echt een mentaliteitswijziging gebeurd", gaat de minister voort. "Daarnaast krijgen van we Europa 100 miljoen euro om de nodige stappen te zetten. We hebben ook heel wat talenten binnen justitie om die omschakeling te maken. Ik geloof dus echt in dit project."

"Het verschil in de werking zullen we echt voelen als er meer rechtbanken in meestappen", vervolgt de minister

(Lees voort onder de foto)

Archieffoto

Kleinschalig

"We zijn zelf een kleinschalig, digitaal project gestart in Kortrijk en Veurne", zegt Tine Buyse. Zij is de afdelingsvoorzitter van de rechtbank in Kortrijk. "Wij vonden dat de digitalisering veel te lang op zich liet wachten en zijn daarom zelf aan de slag gegaan met verschillende gemotiveerde rechters, griffiers en medewerkers van de rechtbank."

"Het is jammer dat wij met zo'n project moeten starten en dat het niet van hogerhand komt. Wij botsen daarom nu tegen allerlei obstakels, zoals ICT-systemen die niet krachtig genoeg zijn. Die obstakels gaan we oplijsten en aan de minister bezorgen", besluit Buyse.

Meest gelezen