Radio 2

Cyriel Verschaevestraat in Marke en Koning Leopold II-laan in Heule worden geschrapt

De Cyriel Verschaevestraat in Marke en de Koning Leopold II-laan in Heule worden nu definitief geschrapt. Dat heeft het stadsbestuur van Kortrijk beslist. Cyriel Verschaeve was een nazicollaborateur tijdens de Tweede Wereldoorlog en koning Leopold II was verantwoordelijk voor zware inbreuken tegen de menselijkheid, toen Congo zijn persoonlijk bezit was (1885-1908).

Kortrijk dacht er al langer aan om de Cyriel Verschaevestraat in Marke en de Koning Leopold-II laan in Heule te schrappen. Maar heel wat bewoners van die 2 straten zagen de naamsverandering niet zitten. Het zou volgens hen heel wat kosten en administratieve rompslomp met zich meebrengen. Meer dan 100 bewoners tekenden toen ook een petitie tegen de nieuwe namen. Maar Kortrijk voert ze nu toch in.

De Cyriel Verschaevestraat in Marke wordt nu de Zusters Lovelingstraat, een eerbetoon aan 2 zussen en schrijfsters. De Leopold II-laan in Heule wordt de Rosa Laperelaan, dat is de stichtster van de Tinekesfeesten.

Verdeelde meningen

In de Koning Leopold II-straat blijven de meningen verdeeld. "Er is natuurlijk een donkere kant verbonden aan de naam van koning Leopold II, maar om nu alles uit de geschiedenis te gaan veranderen, daar heb ik mijn twijfels over", zegt een bewoner. Anderen vinden het dan weer goed. "Ik vind het een goede zaak. Als je politiek correct wilt zijn, dan moet je die naam straatnaam schrappen."

Meest gelezen