Daar zijn de eerste Vlaamse asperges: 240 euro per schaaltje

Bij groente- en fruitveiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver zijn de eerste witte asperges van het jaar geveild tegen 240 euro per schaaltje. De opbrengst van die eerste veiling gaat naar vijf goede doelen. "Begin februari komen de witte topjes boven de grond piepen in onze serre", zegt teelster Marja van Dessel op Radio 2 Antwerpen.

"Onze asperges worden in een serre geteeld en deze week zagen we de eerste witte kopjes boven de grond priemen", zegt teelster Marja van Dessel van Den Boschkant uit Vremde in "Start Je Dag". "Op die manier vind je met valentijn altijd al Belgische asperges in de winkel. Vroeger moesten die uit Peru ingevoerd worden, maar nu kan je een product van eigen bodem vinden. Wij oogsten in de serre tot Pasen en daarna begint het klassieke buitenseizoen van asperges in volle grond."

Geef met valentijn niet alleen bloemen maar ook een bussel asperges aan je geliefde

Marja van Dessel, aspergekweekster

240 euro per schaaltje

De eerste asperges van Marja werden geveild voor maar liefst 240 euro per schaaltje. De gulle gever was een Lierse groentewinkel. "De veiling verdubbelt het geboden bedrag en dat gaat integraal naar vijf goede doelen. Ook bij de eerste tomaten van het jaar gebeurt dat", zegt Marja. Op die manier kregen onder andere de vzw's Stop Darmkanker en Hachiko een aspergecheque van 1.200 euro. "Voor de consumenten zal de prijs uiteraard lager liggen. Vanaf morgen vind je ze bij de supermarkt of betere kleinzaak. Het aanbod zal ook groeien. Nu beginnen we met zeven bakjes en het aantal dat we oogsten verdubbelt zowat elke dag. Daarom een gouden tip: geef je partner niet alleen bloemen maar ook asperges voor Valentijn!"

Meest gelezen