Gemeente Duffel waarschuwt: "Verzorg de dieren die nog in de wei staan bij deze vriestemperaturen"

Paarden, koeien en schapen die nog in de wei staan, hebben het heel lastig bij deze strenge vriestemperaturen. Daarom wil de gemeente Duffel de eigenaars waarschuwen dat ze voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Als de dieren geen schuilplaats hebben of genoeg eten en drinken, kan de lokale politie optreden. 

"Het is heel belangrijk om een droge schuilplaats te voorzien voor de weidedieren, nu het zo hard vriest," zegt de burgemeester van Duffel Sofie Joosen (NV-A). "Soms kan een natuurlijke groenbeschutting al een klein verschil maken. Maar heel belangrijk is, dat de eigenaars meerdere keren per dag checken of de dieren nog genoeg eten en drinken hebben." 

De wet op dierenwelzijn verbiedt niet dat dieren buiten staan in de vrieskou. Maar ze moeten wel een schuilplaats hebben die winddicht is. En voldoende voedsel en water dat niet bevroren is. 

Straffen

Op de mishandeling en verwaarlozing van dieren staan boetes die bepaald worden door het parket. "De lokale politie kan ingrijpen als er klachten zijn," zegt burgemeester Joosen. Dieren kunnen in beslag genomen worden, en als een eigenaar herhaaldelijk zijn dieren verwaarloost, kan hij zelfs een verbod krijgen om nog dieren te houden. 

Meest gelezen