Sluis van Diepenbeek produceert binnenkort stroom voor 1.500 gezinnen

De sluis van Diepenbeek op het Albertkanaal wordt momenteel uitgerust met een gecombineerde pomp- en waterkrachtcentrale. De enorme installatie moet in de eerste plaats water besparen dat verloren gaat bij het versassen van schepen maar ze kan ook stroom produceren. 

De sluis van Diepenbeek is de vierde sluis van het Albertkanaal die zo'n systeem krijgt. In Olen, Ham en Hasselt werken die al langer. "Het is in de eerste plaats een systeem om water te besparen", zegt Chris Danckaerts van de Vlaamse Waterweg. "Door de klimaatverandering krijgen we meer en meer lange periodes van droogte. En we zijn voor de bevoorrading van het Albertkanaal volledig afhankelijk van Maaswater." Het is daarom zaak om zo spaarzaam mogelijk om te gaan met water. Drie enorme vijzels - met een diameter van 4,3 meter en een lengte van 28 meter - pompen het water terug, dat bij het versassen verloren zou gaan. 

Waterkrachtcentrale

Omdat het om een gecombineerde pomp- en waterkrachtcentrale gaat, kan er ook stroom mee opgewekt worden. Als er, zoals nu bijvoorbeeld, genoeg water is, kan dat stroom voor 1.500 gezinnen opleveren. Intussen staat ook al vast dat ook de sluizen van Genk en Wijnegem er mee uitgerust zullen worden. Elke installatie kost ongeveer 8 miljoen euro. 

Meest gelezen