Doctoraatstudente UGent zet CO₂ van staalbedrijf om in varkensvoeder: “Het smaakt vooral naar vis”

Doctoraatstudente Lotte Van Peteghem van de Universiteit Gent wil van de CO₂-uitstoot van staalproducent ArcelorMittal varkensvoeder maken. Door middel van een chemisch proces wil ze droog voeder maken: “We zorgen ervoor dat het veilig is voor mens en dier om op te eten”

In samenwerking met ArcelorMittal zoekt doctoraatstudente Lotte Van Peteghem van de UGent een manier om de CO₂-uitstoot van de staalproducent om te zetten in droogvoeder voor varkens. Ze wil de CO₂-gassen opvangen, omzetten in brandstof en later in proteïnes door gisten en bacteriën te gebruiken. Het beoogde resulaat: varkensvoeder. “We zorgen er uiteraard voor dat die gisten en bacteriën veilig zijn voor zowel mens als dier om op te eten”, geeft de doctoraatstudente mee.

Een vleesvervanger als Quorn wordt op dezelfde manier gemaakt als hoe ik te werk ga

Lotte Van Peteghem, doctoraatstudente Biotechnologie aan UGent

Het klinkt als een heel ingewikkelde manier om aan eten te komen maar er zijn ook maaltijden voor mensen die op die manier gemaakt worden: “Er is al soortgelijk onderzoek gebeurd, waarbij ze reeds op dieren en mensen getest hebben. Ik kan het voorbeeld geven van Quorn. Dat is een soort van vleesvervanger die sommigen wel kennen. Het is een microbieel eiwit dat op dezelfde manier wordt geproduceerd als hoe ik te werk ga.”

Lotte is nu nog volop bezig met testen en daarvoor wordt met alles rekening gehouden: “Er is een collega van mij die heeft gekeken naar de smaak van microbieel eiwit. Het ruikt vooral naar vis. Het productieproces kan op een kleine oppervlakte gebeuren.  Wij hebben eigenlijk maar één groot vat nodig dat niet zoveel plaats inneemt. Zo kunnen we veel efficiënter omspringen met onze grondstoffen. Vergelijk het met de productie van soya, die nu vaak gebruikt wordt als dierenvoeding, daar zijn hectaren land voor nodig. "

Voeder voor 150.000 varkens

Met de CO₂-uitstoot van ArcelorMittal zouden 150.000 varkens gevoederd kunnen worden. ArcelorMittal is op dit moment nog bezig met het bouwen van de machine, het is nog even wachten voor het echt op de markt komt.

Ook is het afwachten of de techniek er effectief voor gaat zorgen dat de uitstoot van CO₂ zal verminderen. “De vraag is hoeveel energie we gaan nodig hebben om die CO₂ om te zetten. Die technieken moeten dus geoptimaliseerd worden, maar in theorie kan je er verschillende producten van maken”, legt de doctoraatstudente uit.

(Bekijk het filmpje met de uitleg op Facebook)

kasto80

Meest gelezen