Gentse straathoekwerkers zoeken ’s nachts naar daklozen: “Niemand hoort in dit weer buiten te slapen”

In Gent zet de dienst straathoekwerk nu ook ’s nachts mensen in om dak- en thuislozen op te sporen en aan een slaapplaats te helpen. “We bekijken of ze voldoende beschutting hebben en proberen ze te overtuigen om een beroep op de nachtopvang te doen als ze dat wensen”, zegt Maja Meirlaen van de stad. 

Het vriest stenen uit de grond en voor mensen zonder vaste verblijfplaats zijn het extra barre tijden. Dak- en thuislozen proberen zelf beschutting te zoeken, maar zijn niet altijd bestand tegen de extreme vrieskou. In deze temperaturen kan buiten slapen levensgevaarlijk zijn. Stad Gent zet daarom nu ook ’s nachts straathoekwerkers in om te patrouilleren en mensen die het moeilijk hebben te helpen als ze dat wensen. 

We proberen ze te verwarmen én te overtuigen om hulp te zoeken

Maja Meirlaen, stad Gent

“We gaan telkens met twee op pad en nemen soep, slaapzakken, mutsen en sjaals mee”, vertelt Maja Meirlaen van de dienst outreachend werken. “We gaan naar plaatsen waar dak- of thuislozen vaak de nacht doorbrengen. Daar gaan we met hen in gesprek en proberen we te helpen. Soms kunnen we ze overtuigen, soms niet. We proberen mensen ook te overtuigen om bij vrienden en familie hulp te zoeken. Dat is vaak een betere optie dan de nachtopvang, die is er eigenlijk voor noodsituaties.”  

Toch nog bedden over

Stad Gent voorziet winternoodopvang met meer dan 100 bedden voor mensen die geen dak boven het hoofd hebben. Ook overdag is er een inloopcentrum waar mensen zonder vaste verblijfplaats terecht kunnen voor een warme maaltijd, een douche of gewoon een warme plek om even te verblijven. “We merken dat niet iedereen te overtuigen valt. Er zijn nog altijd 20 bedden beschikbaar. Soms lukt het, maar soms zijn er mensen die om eigen redenen niet komen. Er is bijvoorbeeld iemand die heel hard snurkt en die anderen niet tot last wil zijn. Andere mensen willen bijvoorbeeld hun hond meenemen op de kamer. Dat mag niet, het dier mag binnen maar moet in de bench blijven. Als mensen echt in gevaar zijn, dan grijpen we in en bellen we de ambulance. Dat gebeurt gelukkig niet zo vaak.”

Schrijnende situaties

Mensen kiezen er niet voor om dakloos te worden. Het gebeurt om allerlei redenen en het is soms heel moeilijk om de problemen aan te pakken. “Het is soms heel erg, we proberen ons werk te doen en iedereen te helpen. Soms zie je heel erg schrijnende situaties. Dat is heel hard, niemand hoort op straat te moeten slapen in deze kou.” 

kasto80

Meest gelezen