Hulpverleners gaan op zoek naar daklozen die buiten slapen: "Mensen beseffen soms niet dat vrieskou dodelijk kan zijn"

Nu het zo koud is, proberen verschillende grote steden ervoor te zorgen dat mensen die geen dak boven het hoofd hebben, toch zeker binnen kunnen slapen. In Antwerpen gaan teams van de begeleidingsdienst voor dak- en thuislozen in deze koude elke ochtend en avond op zoek naar daklozen om hen te overtuigen naar een nachtopvang te gaan. Luna en Nathalie gingen maandagavond op stap in de buurt van het Centraal Station, gewapend met thermossen thee en warme chocolademelk.  

Nathalie en Luna werken bij het Outreachteam van de stad Antwerpen, dat dak- en thuislozen begeleidt. In deze vrieskou gaan er twee keer per dag teams op pad om mensen te overtuigen om naar de nachtopvang te gaan. "We nemen een thermos thee en warme chocolademelk mee en spreken mensen vriendelijk aan", legt verpleegkundige Luna uit. "We vragen hoe het met hen gaat en leggen uit wat de voordelen is van de opvang en waar die is. Als het nodig is, nemen we samen met hen de tram naar de nachtopvang." 

"Met de vriestemperaturen is het gevaarlijk om op straat te slapen", vult hulpverlener Nathalie aan. "Mensen beseffen vaak niet dat de koude dodelijk kan zijn. Als we hen niet kunnen overtuigen, nemen we contact op met de politie om hen naar de nachtopvang te begeleiden." 

Als het nodig is, nemen we samen met de mensen de tram naar de nachtopvang

Luna, verpleegkundige bij Outreachteam voor dak-en thuislozen Antwerpen

Momenteel zijn nog genoeg opvangplaatsen vrij in de verschillende opvangcentra voor daklozen in Antwerpen. In opvangcentrum Victor op de Desguinlei wordt tijdens de wintermaanden bijkomende nachtopvang voorzien, met 60 bedden voor acute daklozen en 90 voor mensen zonder verblijfsrecht. In nachtopvangcentrum De Biekorf aan de Dambruggestraat worden daklozen opgevangen die niet meer terecht kunnen in andere opvangcentra, en nadat ze werden doorverwezen door een hulpverlener. 

Het is belangrijk dat burgers ons of de politie verwittigen als ze iemand zien liggen

Nathalie, hulpverlener bij Outreachteam voor dak- en thuislozen Antwerpen

"Er zijn standaard plekken waar regelmatig daklozen slapen, maar er zijn ook plekken die we niet kennen. Daarom is het belangrijk dat burgers ons een mailtje sturen als ze iemand zien liggen, of de politie verwittigen, zodat we die mensen kunnen opzoeken", zegt Nathalie. 

Maandagavond gingen Nathalie en Luna op stap in de buurt van het Centraal Station. "Soms komen we tientallen mensen tegen, soms niemand, dat hangt er een beetje van af en is moeilijk te voorspellen", zegt Luna. Maandagavond was het alvast rustig in de stationsbuurt. De meeste mensen leken de weg naar de nachtopvang gevonden te hebben. 

Meest gelezen