Pixabay

IJsmeesters van Berlare komen voor het eerst in actie: “We kregen een cursus van experts uit het buitenland”

Berlare laat schaatsers toe op het Donkmeer als het ijs dik genoeg is. De gemeente voert geen verbod in door corona, maar zal er wel op toezien dat alles veilig gebeurt. Dat is goed nieuws voor schaatsliefhebbers én de ijsmeesters. Zij  komen voor het eerst in actie in Berlare. 

Het is erg koud buiten, en de kans is groot dat verschillende vijvers volledig dicht zullen vriezen. Heel wat schaatsers en winterliefhebbers staan dan ook te popelen om het ijs op te gaan. Op verschillende plaatsen in Oost-Vlaanderen werd gisteren al een schaatsverbod afgekondigd. Maar er zijn ook locaties waar er nu al duidelijk gezegd wordt dat schaatsen wél toegelaten is als de dikte van het ijs dat toelaat. In Deinze en Berlare bekijken ze bijvoorbeeld hoe ze alles veilig kunnen laten verlopen. 

Wie in de eerste plaats zal instaan voor de veiligheid van de schaatsers, zijn de ijsmeesters. Dat zijn mensen die controleren hoe dik het ijs is. Zodra zij zeggen dat het veilig is om het ijs te betreden, zijn de liefhebbers welkom. Voor de ijsmeesters van Berlare is dit een erg spannende winter, want het is de eerste keer dat ze in actie mogen komen. 

Cursus van experts

“We hebben 3 jaar geleden een cursus gevolgd”, vertelt ijsmeester Bert De Bie. “We merkten dat de winters steeds zachter werden en we wilden ervoor zorgen dat we klaar zouden zijn om optimaal van het weer te genieten als het nog eens zou vriezen. Daar was kennis voor nodig. Nu kunnen we die kennis eindelijk in de praktijk gebruiken.” 

We lieten de organisatoren van De Elfstedentocht overkomen uit Nederland

Bert De Bie, ijsmeester Berlare

Bert De Bie is niet de enige ijsmeester in Berlare. In totaal zijn ze met 12. “Zij waren er allemaal tijdens de cursus van 3 jaar geleden”, gaat De Bie verder. “We kregen les van experts uit Nederland. De mensen die jaarlijks instaan voor de organisatie van De Elfstedentocht, hebben ons alles geleerd over ijs.” 

Een droom die uitkomt

En nu is het eindelijk zo ver: na 3 jaar kunnen de 12 ijsmeesters tevoorschijn komen en hun kennis in praktijk omzetten. Vrijdag komen ze samen en zullen ze de stand van het ijs meten. “Het is een droom die uitkomt”, klinkt het. “Het zal fantastisch zijn als het ijs dik genoeg blijkt te zijn om te kunnen betreden. Al mogen we door het coronavirus niet te hard van stapel lopen en zullen we het veilig moeten houden.” 

Op dit moment ligt er nog geen ijs op het Donkmeer. “Het heeft wel goed gevroren afgelopen nacht, maar er stond ook veel wind waardoor er golven waren en er geen ijsvorming mogelijk was. Vrijdag is dat misschien anders”, blikt De Bie hoopvol vooruit. “Na het weekend kunnen we dan misschien onze schaatsen aantrekken en genieten van leuke winterse taferelen.” 

kasto80

Meest gelezen