Videospeler inladen...

"Trut. En ik mis u": 12-jarige Charlotte werd gegrepen door trein, haar mama getuigt in nieuwe campagne tegen spoorlopen

In een nieuwe, emotionele campagne wil Infrabel nog maar eens waarschuwen voor de gevaren van spoorlopen. Bijna zeven jaar geleden stierf de 12-jarige Charlotte, nadat ze gegrepen werd door een trein. "Charlotte heeft risico's genomen. En dat betalen we allemaal cash", getuigt haar mama in de campagne. Vorig jaar stierven 14 mensen door roekeloos gedrag aan het spoor. 

Charlotte is een vrolijke, populaire en prille tiener. Wanneer ze in 2014 een smartphone krijgt, wil ze met twee vriendinnen een fotoshoot houden. Het is een prachtige zomerse dag en de meisjes kunnen overal terecht. Toch pikken ze het spoor uit als locatie. Een van de drie jongedames voelt zich er niet comfortabel bij en haakt uiteindelijk af. 

De andere twee wagen zich onbezorgd op de sporen, waar ze verschillende selfies nemen. Wanneer ze beslissen dat hun fotoshoot erop zit, komt er onverwacht een trein aangeraasd. Nog net op tijd kan haar vriendin wegspringen, Charlotte zelf is op slag dood. Haar jonge leven stopt abrupt.

Lees verder onder de foto:

Verloren en gebroken levens

Het leven van Carla, de moeder van Charlotte, en dat van haar broer Gabriël zal voor altijd getekend blijven door de abrupte dood van het tienermeisje. Tot op vandaag kan haar moeder niet begrijpen waarom Charlotte selfies gaan nemen is op het spoor.  

Bekijk hier de emotionele getuigenis van de mama van Charlotte (en lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

Carla had zowel haar dochter als zoon vaak gewaarschuwd  voor de gevaren van het spoor. "Ze was verwittigd en toch heeft ze het gedaan", zucht Carla. "Ik kan me niet inbeelden waarom jongeren zich zo aan gevaar blootstellen. En het gebeurt waarschijnlijk nog elke dag." Wat ze haar dochter nog zou zeggen? "Trut. En ik mis u, uiteraard."

Charlotte was geen dom meisje, absoluut niet. Ze was intelligent en toch heeft ze het gedaan 

Carla Claeys

Charlotte was erg creatief en ook artistiek, net zoals haar mama. Als herinnering aan het 12-jarige meisje heeft  kunstenaar Seppe De Meyere een kunstwerk van haar gemaakt. Dat zal net zoals Charlottes leven voor altijd onvoltooid blijven.   

Lees verder onder de foto: 

Streven naar het cijfer nul

En lang niet alleen Charlottes dood had vermeden kunnen worden. In 2018 stierven 13 personen als gevolg van roekeloos gedrag op het spoor, in 2019 waren dat er 8 en in  2020 vielen er 14 doden. Daarnaast  raakten afgelopen jaar ook nog eens 11 personen gewond door het spoorlopen of bij het onveilig oversteken van een overweg.  

"Die cijfers moeten naar beneden", verduidelijkt Thomas Baeken van Infrabel. "Idealiter valt er geen enkel slachtoffer.  Alle ongevallen die gebeuren aan de overwegen en bij het spoorlopen zijn stuk voor stuk menselijke drama's die hadden vermeden kunnen worden als de mensen zich gewoon aan de verkeersregels hadden gehouden." Infrabel zegt ontradingscampagnes te zullen blijven voeren in de hoop de cijfers ooit tot nul te kunnen herleiden. 

Idealiter valt er geen enkel slachtoffer

Thomas Baeken van Infrabel

Onder meer dankzij die sensibiliseringscampagnes is het aantal ongevallen op en rond de sporen de laatste drie jaar inmiddels wel gedaald. Vorig jaar zelfs spectaculair. Alleen zit corona daar voor veel tussen. De lockdown in maart en de maatregelen die sinds november gelden, maken dat mensen veel minder verplaatsingen buitenshuis hebben gemaakt. Jammer genoeg betekent de daling van het aantal ongevallen niet dat ook het aantal slachtoffers automatisch mee afneemt. 

Bekijk hier de campagne van Infrabel: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen