Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

WHO-onderzoeksteam deelt eerste bevindingen: "Virus waarschijnlijk overgedragen op de mens via een diersoort"

De meest waarschijnlijke hypothese is dat het coronavirus via een diersoort is overgedragen op de mens. Dat heeft het internationaal onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezegd tijdens een persconferentie in de Chinese stad Wuhan. De wetenschappers vonden geen aanwijzingen dat het virus al voor december 2019 in Wuhan circuleerde.

Het internationaal onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de oorsprong van het coronavirus in China onderzoekt, heeft voor het eerst sinds zijn aankomst vorige maand een persconferentie gegeven.

"Het team vond geen aanwijzingen dat het virus voor december 2019 in Wuhan circuleerde", zo sprak het hoofd van het expertenteam Peter Ben Embarek. Volgens Ben Embarek gaat het om een "klassiek verhaal van een virusuitbraak", waarbij een aantal infecties geleid hebben tot de eerste clusters. 

"Laboratoriumincident onwaarschijnlijk"

De oorsprong van het virus hebben de wetenschappers nog niet kunnen achterhalen, maar ze onderzochten wel verschillende hypothesen. Het blijft een mogelijkheid dat het virus rechtstreeks van de vleermuis op de mens is overgesprongen, maar mogelijk was er ook een zogenoemde "tussenhost" in het spel.

"Een directe sprong van de vleermuis op de mensen is weinig waarschijnlijk, we gaan op zoek naar andere dieren die een tussenhost zouden kunnen zijn geweest", aldus Ben Embarek.

Een derde mogelijkheid is dat het virus de mens bereikte via bevroren voedsel. Dat het virus via een incident in een laboratorium zou zijn verspreid, noemt Ben Embarek "zeer onwaarschijnlijk". Hij stelt voor om verder dan ook geen tijd te besteden aan die hypothese. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vestigde tijdens zijn ambtstermijn aandacht op die mogelijkheid.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Verder onderzoek is dus nodig om de oorsprong van COVID-19 te kunnen achterhalen. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het belangrijk om die oorsprong te bepalen om in de toekomst nieuwe virusuitbraken te kunnen voorkomen. De oorsprong van het virus kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van een geschikt vaccin.

Het expertenteam roept onderzoekers op om gegevens te blijven delen via globale databases en om bloedstalen uit de beginperiode van het virus te blijven onderzoeken.

Samenwerking met Chinese wetenschappers

Een maand geleden arriveerde het WHO-onderzoeksteam in Wuhan. Na aankomst verbleven de onderzoekers eerst twee weken in quarantaine in een hotel. De afgelopen twee weken brachten ze al een bezoek aan de markt die in verband wordt gebracht met de eerste besmettingen en aan het Virologisch Instituut in Wuhan.

Het onderzoeksteam werkt ook nauw samen met Chinese wetenschappers, die eveneens het coronavirus in China bestuderen.

China stond lang wantrouwig tegenover het idee om een delegatie van de Wereldgezondheidsorganisatie toe te laten om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de oorsprong van COVID-19 in Wuhan. Begin januari keurde het land de visa-aanvragen van het internationaal onderzoeksteam dan toch goed en kon de missie van start gaan.

Wat is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) precies? Deze video legt het je uit in 1 minuut.

Videospeler inladen...

Meest gelezen