Iran roept Belgische ambassadeur in Teheran op het matje na veroordeling Iraanse diplomaat: "Laat hem vrij"

Iran heeft de Belgische ambassadeur in Teheran op het matje geroepen. Dat meldt het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De aanleiding is de gevangenisstraf die de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi in ons land kreeg, omdat hij het brein was achter een verijdelde bomaanslag in Parijs. "Laat hem vrij", zo klinkt de boodschap van Iran.

"De Belgische ambassadeur is ontboden om het duidelijke protest van de Islamitische Republiek van Iran over te brengen, tegen de illegale beslissing over onze diplomaat Assadollah Assadi." Dat schrijft het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.

Iran roept de Belgische regering op om "maatregelen te treffen voor de onmiddellijke vrijlating van Assadi" en vraagt "respect voor de mensenrechten".

De Iraanse diplomaat Assadollah Assadi werd vorige week door de correctionele rechtbank in Antwerpen veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn rol in de verijdelde bomaanslag op een bijeenkomst van de Iraanse oppositie in de buurt van Parijs in 2018. Assadi was het brein achter de plannen. Drie andere medeplichtigen van Iraanse afkomst kregen een straf van 15, 17 en 18 jaar.

Diplomatieke spanningen

Assadi zelf ontkende de feiten en deed beroep op zijn diplomatieke onschendbaarheid en immuniteit. Maar de rechtbank oordeelde dat die onschendbaarheid alleen gold in Oostenrijk, waar hij zijn functie als diplomaat uitoefende. 

De advocaat van Assadi liet weten dat zijn cliënt in beroep zal gaan en de veroordeling leidt tot spanningen tussen België en Iran. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder al weten dat het het vonnis zwaar veroordeelt. Nu zet het regime dus ook de Belgische ambassadeur in de Iraanse hoofdstad Teheran onder druk.

Mogelijk heeft de uitspraak in de Iraanse terreurzaak ook gevolgen voor het lot van de Zweeds-Iraanse professor en gastdocent aan de VUB Ahmadreza Djalali, die in Iran ter dood veroordeeld is. Volgens verschillende experten gebruikt Iran de dreigende executie van Djalali als drukmiddel om een vrijlating van Assadi te bekomen.

Bekijk hier een reportage van Terzake over de verijdelde bomaanslag en de rol die Assadollah Assadi daarin speelde :

Videospeler inladen...

Meest gelezen