Politiek analisten over 50.000 euro die Sihame El Kaouakibi kreeg van Open VLD om campagne te voeren: "Uitzonderlijk"

Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi heeft bij haar lancering in de politiek 50.000 euro gekregen van Open VLD om campagne te voeren. Volgens politiek analisten is dat uitzonderlijk, vooral omdat El Kaouakibi dat geld mocht gebruiken om een eigen campagne te voeren, los van de verkiezingscampagne van Open VLD. "Dat is pijnlijk voor de partij en voor de politiek in het algemeen", zegt politiek journalist Ivan De Vadder.

In 2019 kreeg sociaal ondernemer Sihame El Kaouakibi vanuit het niets een tweede plaats op de Antwerpse lijst van Open VLD bij de Vlaamse verkiezingen. Op zich is het niet uitzonderlijk dat een zogenoemd wit konijn een verkiesbare plaats krijgt ten nadele van een trouwe partijsoldaat, maar dat daar ook een grote som geld bovenop komt, doet wenkbrauwen fronsen. 

Volgens politiek journalist Ivan De Vadder was El Kaouakibi in 2019 een godsgeschenk voor de partij. "Ze is vrouw, straalt diversiteit uit en is sociaal ondernemer met jongeren. Dan is het logisch dat je daar als partij wil in investeren. Alle partijen doen dat. Maar meestal gebeurt dat met middelen die ook andere kandidaten krijgen. Dat gaat over mediatraining en affiches die betaald worden door de partij. Die kandidaat wordt zo ingekapseld in de partij", zegt De Vadder in "Terzake". 

"Maar dat wou El Kaouakibi niet. Ze wou aan politiek doen met een half been in de partij en een half been buiten de partij. Dan is er afgesproken dat er een bedrag werd overgemaakt, zodat ze voor haar eigen concept kon gaan."

Bekijk hier het gesprek met politiek journalist Ivan De Vadder in "Terzake" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Ook politicoloog Dave Sinardet zegt dat het ongebruikelijk is dat een kandidaat zo'n groot bedrag op zijn rekening gestort krijgt. "Het is niet abnormaal dat een politieke partij een deel van de campagnekosten van een kandidaat op zich neemt. Maar meestal wordt dat direct door de partij betaald. Een vrij groot bedrag storten en zeggen: "je doet ermee wat je wil" volledig los van de partij. Dat is bij mijn weten ongebruikelijk", zegt hij in "De afspraak". 

Toenmalig voorzitter Gwendolyn Rutten geeft volgende uitleg op Twitter: "Het gaat hier om een betaling van kosten aan de firma van El Kaouakibi door Open VLD voor haar ondersteuning en lancering in de politiek. Het gaat dus om reële kosten die door de partij zijn betaald en die zijn aangegeven op de aangifte van verkiezingsuitgaven door Sihame El Kaouakibi voor haar kandidatuur op de Antwerpse Vlaamsparlementslijst."

Op het eerste gezicht lijken er geen regels overtreden te zijn. Een individuele kandidaat in de kieskring Antwerpen mag maximaal 54.000 euro aan zijn of haar campagne uitgeven: een forfait van 8.700 en dan nog eens 0,035 euro per kiesgerechtigde. El Kaouakibi gaf uiteindelijk 53.699,77 euro uit. Die 50.000 euro die ze van Open VLD kreeg, zou daarin vervat zitten. Maar volgens Ivan De Vadder moet Open VLD toch meer transparantie geven over wat er met het geld gebeurd is.

Kaakslag

"Dit is heel pijnlijk voor de partij en voor de politiek in het algemeen", zegt hij. "Onze verkiezingswetgeving met die plafonds is heel streng. Het betekent dat je niet zomaar een miljoen euro uit je zak kan halen en een plaats op een lijst kan kopen. Dat is zeer democratisch."

"Nu goed, er is blijkbaar een achterpoortje. Je moet gewoon maar het juiste profiel hebben, aankloppen bij een partij en die legt er nog eens geld bovenop. Dat is de omgekeerde beweging om iemand binnen te halen. Maar zo spring je boven iedereen en dat verklaart de ergernis bij andere partijleden die jarenlang als vrijwilliger gewerkt hebben binnen het partij-apparaat. Dat schetst een heel slecht beeld van de politiek."

Dit komt heel hard aan bij de achterban.

Tess Minnens, de voorzitter van Jong VLD

"Het is een kaakslag voor iedereen die zich elke dag inzet voor de liberale partij, zowel voor jongeren, mandatarissen en vrijwilligers", zegt Tess Minnens, de voorzitter van Jong VLD, in "Terzake". "Natuurlijk moet er geïnvesteerd worden in partijkopstukken, maar je verwacht wel dat dat op een transparante, eerlijke en gelijke manier gebeurt. Dat is wat nu niet het geval is. Dat komt heel hard aan bij de achterban."

Bekijk hier het gesprek met voorzitter van Jong VLD Tess Minnens in "Terzake" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Volgens Sinardet straalt dit negatief af op Open VLD. "El Kaouakibi lag al niet zo heel goed in de partij, want ze heeft zich altijd onafhankelijk van die partij opgesteld. De persoon die dit gelekt heeft, heeft zeker niet het beste met haar voor. Dit is iets wat uit de partij zelf komt. Alleen de bredere partijtop was hiervan op de hoogte."

Bekijk hier het gesprek met politicoloog Dave Sinardet in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen