Kapster Maria (79) uit Heusden-Zolder stopt ermee na 63 jaar: "Ik zie dat coronagedoe niet meer zitten"

Nu zaterdag mogen de kappers weer open, maar het kapsalon van Maria Henderix in Heusden-Zolder blijft voorgoed gesloten. Na een carrière van maar liefst 63 jaar is het genoeg geweest voor Maria. Angst voor het coronavirus en de vele voorzorgsmaatregelen die nodig zijn, hebben de doorslag gegeven.

Kapster worden was een jeugddroom van Maria. Naast de woning van haar ouders in Zolder was ook een kapsalon en dat deed de passie voor het vak oplaaien. "Als kind stond ik al op tafel om het haar van mijn tante in te draaien" vertelt ze. Na haar opleiding als kapster, opende ze haar eigen zaak in 1958 en daar stond ze tot enkele maanden geleden nog. Maria is intussen 79 jaar oud, al lang pensioengerechtigd en daarom had ze de openingsuren wat verminderd tot nog twee dagen.

Allermooiste afscheidsgeschenk

En nu is het dus gedaan. "Met pijn in het hart", zegt Maria. Vooral de gesprekken met de klanten gaat ze missen. "Alles vertelden ze tegen mij, van een lach tot een traan". Maria heeft wel het allermooiste afscheidsgeschenk gekregen. Haar allereerste klant in 1958 was ook haar allerlaatste vorig jaar toen de tweede lockdown inging. Het moet zijn dat toeval niet bestaat want die klant had een beurt overgeslagen en werd zo de allerlaatste bezoeker van haar kapsalon.

Voor Maria breekt nu echt haar pensioen aan en dat zit meteen volgeboekt met activiteiten. "Wandelen doe ik graag, naar de markt gaan zal er ook bij zijn en gezellig een koffietje drinken natuurlijk. Maar dan moeten de koffiebars wel terug open zijn". 

Meest gelezen