Leuvense cafébazen vragen perspectief na 200 dagen sluiting: "Ons vat is af"

De cafébazen op de Oude Markt in Leuven voeren vandaag actie. Na 200 dagen verplichte sluiting door de coronamaatregelen, willen ze vooruitzicht op een heropening. "Ons vat is af, letterlijk en figuurlijk," zeggen ze. En daarom rolden ze vanmorgen symbolisch 200 lege vaten bier de Oude Markt op.

"De Oude markt met meer dan 35 kroegen wordt beschouwd als langste toog van het land, maar deze toog staat troosteloos leeg, al 200 dagen lang", laten de cafébazen van de Oude Markt weten. "Het wordt aartsmoeilijk. Het water, helaas niet het bier, staat ons aan de lippen. Niet alleen de bazen, maar ook onze tappers worden stilaan wanhopig. Ze missen niet enkel hun job, maar ook hun dagelijks contact met de klanten voor wie zij vaak het enige klankbord zijn. Geef ons opnieuw vooruitzicht! Onze cafés hebben wereldfaam, onze biercultuur is erkend door Unesco  als werelderfgoed. Laat dit niet verloren gaan."

Het is noodzakelijk voor de samenleving om het caféleven te kunnen hervatten 

"We hebben vandaag 200 biervaten op de Oude Markt gezet, exact evenveel als de dagen dat we gesloten zijn. En ons vat is leeg." zegt Eric De Rop, voorzitter van de vzw Oude Markt. "Wij hebben tussen de twee lockdowns aangetoond dat we veilig kunnen openblijven. Dus we vragen meer duidelijkheid over wanneer we weer kunnen opstarten. Niet alleen voor ons, ook voor ons personeel en onze klanten. Het caféleven is een sociaal gebeuren, voor veel mensen is het hun dagelijks contact, ze hebben het nodig tegen vereenzaming en verzuring. Het is noodzakelijk voor de samenleving om het caféleven te kunnen hervatten." 

Steunmaatregelen

"We hebben voorlopig geen meldingen van faillissementen bij de cafés op de Oude Markt, maar we hopen dat iedereen aan boord kan blijven", vertelt De Rop. "Met de steunmaatregelen zijn we een eind ver gekomen, maar als we nu geen perspectief krijgen, zullen er extra steunmaatregelen moeten komen. Op 26 februari zal er op het regeringsoverleg gepraat worden over een eventuele versoepeling voor de horeca. En met deze actie willen we wat druk zetten en laten weten dat we nood hebben aan een vooruitzicht."

Meest gelezen