AFP or licensors

Liveblog - Verkoop van slaapmedicatie sterk gestegen, helft Griekse bevolking in lockdown

Het aantal coronabesmettingen in ons land is deze keer lichtjes gedaald. Er worden nu elke dag gemiddeld iets meer dan 2.200 nieuwe besmettingen vastgesteld (- 5%). Ook de overlijdens blijven in dalende lijn, elke dag sterven gemiddeld 39 mensen aan corona. De verkoop van slaapmiddelen in ons land is sterk gestegen vorig jaar, zo blijkt. En de helft van de Grieken moet in lockdown. Volg alles in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Verkoop slaapmiddelen enorm gestegen, "impact corona is duidelijk voelbaar"

De verkoop van slaapmiddelen in België is spectaculair gestegen. Dat meldt Febelco, de grootste toeleverancier van geneesmiddelen aan onze apotheken. Zowel bij de slaapmiddelen op voorschrift als bij de zogenoemde ‘zachtere’ slaapmiddelen, die zonder voorschrift te verkrijgen zijn in de apotheek, is er een duidelijke stijging. 

Voor de slaapmedicatie die vrij te verkrijgen is, gaat het voor heel 2020 over een stijging met 10 à 11 procent op jaarbasis, maar voor december gaat het zelfs over 41 procent extra vergeleken met december 2019. “De evolutie was al langer aan de gang, maar wat we de laatste maanden vaststellen, is ronduit spectaculair”, zegt Olivier Delaere, CEO van Febelco daarover.

Wat we de laatste maanden zien, is ronduit spectaculair

“De impact van de coronacrisis is duidelijk voelbaar”, zegt Febelco daarover. Voor de stijging van de zachte slaapmiddelen – bijvoorbeeld met melatonines of plantaardige middelen – zijn er naast corona nog andere verklaringen, zegt Delaere. Mensen grijpen er makkelijker naar omdat er geen voorschrift nodig is, en het gamma is ook veel breder geworden. 

“De innovatie speelt zeker mee, er zijn nu tamelijk veel producten met een goede efficiëntie”, zegt Delaere.  Tegelijk raden artsen patiënten ook vaker zachte slaapmiddelen aan, omdat hen gevraagd is om minder de klassieke slaapmedicatie voor te schrijven, om hen niet meteen op de ‘zwaardere’ producten te zetten. België was binnen Europa immers sowieso al een koploper voor slaappillen op voorschrift. 

We willen geen voorbarige conclusies trekken, maar deze evolutie lijkt ons verontrustend

Maar ook in de categorie van de zwaardere slaapmedicatie is de stijging toch wel opvallend: in 2020 werd een stijging van 3,4 procent vastgesteld. “Dat lijkt nog mee te vallen, maar het is een markt met ruim 6 miljoen verkochte eenheden op jaarbasis. Het gaat dus om zo’n 200.000 producten extra  (bijvoorbeeld op basis van benzodiazepines, red.)” 

Dit is geen goede evolutie, zegt Delaere nog. De slaappillen op voorschrift kunnen neveneffecten hebben en verslavend werken.

Febelco zegt over de link met corona nog het volgende: “We willen geen voorbarige conclusies trekken over het mentale welzijn van de bevolking of alarmsignalen uitsturen, maar de evolutie lijkt ons toch verontrustend.” 

Athene kondigt volledige lockdown af, helft van alle Grieken moet thuisblijven

In Griekenland heeft de regering een volledige lockdown opgelegd aan Attica, de regio rond de hoofdstad Athene. In die regio leeft de helft van de in totaal 11 miljoen Grieken. Volgens premier Kyriakos Mitsotakis gaat de lockdown morgen in op 11 februari en geldt die tot eind deze maand. Dat betekent dat alle scholen en niet-essentiële winkels moeten sluiten en dat geldt ook voor kerken. Enkel bakkerijen, apotheken, tankstations en supermarkten mogen openblijven.

Het aantal besmettingen met het coronavirus zijn fors gestegen in Attica en vooral in Athene. Maandag werden er 638 besmettingen vastgesteld in Griekenland, vandaag is dat gestegen tot 1.526. De helft daarvan werd in Athene opgetekend. In Athene is nu 71 procent van de bedden voorbehouden voor coronapatiënten bezet. Vorige week was dat nog 61 procent.

Griekenland heeft de eerste golf van de epidemie relatief goed doorstaan. Sinds november wordt het land geconfronteerd met een tweede golf van besmettingen. Begin november werd een avondklok vanaf 21 uur afgekondigd. De Grieken mochten dan enkel nog met een toestemming de deur uit. Rond de kerstdagen zijn die maatregelen geleidelijk afgezwakt.

In Griekenland zijn nu al meer dan 400.000 mensen minstens een keer ingeënt met vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. De regering wil dat fors optrekken om de toeristische sector in de zomer open te houden. 

Wat is de invloed van koude op het coronavirus?

Gemiddeld worden er nu 121 covidpatiënten per dag opgenomen in onze ziekenhuizen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) haalde eind november de drempel van 75 opnames aan om de maatregelen te versoepelen. Professor Steven Van Gucht blijft ook bij die 75 opnames tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum vandaag. 

"Die drempel is zeer zorgvuldig gekozen op basis van epidemiologische modellen. 75 is een relatief veilige drempel in die zin dat we graag daaronder zouden zakken voor versoepelingen, die we dan voorzichtig en stap voor stap kunnen nemen. 75 is niet te hoog en laat een zekere marge toe om het tij te doen keren vooraleer je met een echte overbelasting van het (ziekenhuis)systeem te maken hebt. Het principe is eenvoudig: als we vroeg en krachtig genoeg reageren ga je een veel grotere impact hebben en de inspanning minder lang moeten aanhouden.

We weten dat koud weer goed is voor de verspreiding van respiratoire virussen

Zal de koudegolf die momenteel in ons land is een invloed hebben op de verspreiding van COVID-19? "Daar weten we relatief weinig over", zegt Van Gucht nuchter.

"We weten wel dat koud weer de verspreiding van griepvirussen in de hand kan werken. Enerzijds omdat koude lucht vaak droge lucht is en dat kan de verspreiding via aerosol bevorderen. De druppeltjes die we uitstoten, worden kleiner en kunnen langer zweven en een langere afstand afleggen. Anderszijds vertonen bij koud weer onze slijmvliezen minder weerstand. Maar opnieuw: daar is veel speculatie over en relatief weinig hard bewijs. Verder leven we bij koud weer typisch binnen, wat de kans op besmetting verhoogt."  

HERBEKIJK hier de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum over de huidige coronacijfers:

Binnenkort ook eerste coronavaccins in gevangenissen Brugge en Merksplas

Het penitentiair en verplegend personeel van de COVID-afdeling in de gevangenis van Brugge zal worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat meldt het Gevangeniswezen. Ook de cipiers en de oudere gevangenen van de ouderensectie in de gevangenis van Merksplas zullen worden gevaccineerd.

Het Gevangeniswezen is daar vandaag van op de hoogte gebracht, klinkt het. In samenspraak met het Agentschap Zorg en Gezondheid wordt de vaccinatie spoedig ingepland. Een precieze datum is er nog niet.

In de COVID-afdeling van de gevangenis van Brugge worden gedetineerden verzorgd die door de longziekte zijn getroffen. Ook in de gevangenis van Lantin is zo'n afdeling. Of ook daar binnenkort vaccinaties volgen is niet duidelijk.

In de ouderensectie van de gevangenis van Merksplas worden bejaarde gedetineerden verzorgd. Daar komt een inhaalbeweging tegenover de woonzorgcentra.

Het gaat om de eerste vaccins die zullen worden toegediend in de gevangenissen. Om hoeveel mensen het gaat is niet bekend.

Sabam: "Corona is mokerslag voor culturele economie"

De culturele economie in België heeft door de coronacrisis minstens 319 miljoen euro aan inkomsten verloren. Het aantal culturele evenementen die in 2020 konden doorgaan, daalde met liefst 77 procent tegenover 2019. Dat berekende Sabam, de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers.

De impact van de coronamaatregelen op het cultureel ecosysteem is volgens Sabam immens. In het eerste coronajaar 2020 gingen door de strikte maatregelen slechts 21.429 culturele evenementen door. In 2019 waren dat er nog 92.972, een daling met liefst 77 procent.

De impact op de inkomsten uit culturele evenementen is nog groter door de strikte "social distancing" maatregelen. In 2020 bedroeg de ticketverkoop 48,4 miljoen euro, een daling met 87 procent ten opzichte van 2019. Daarbij moeten nog de verloren inkomsten uit de verkoop van drank, eten en merchandising, zowel voor, tijdens en na het cultureel evenement, worden geteld.

Muziekfestivals zijn het hardst getroffen. Zij verliezen 99 procent van hun inkomsten uit ticketverkoop. Het aantal festivals daalde van 743 naar 101.

Als tweede worden de organisatoren van fuiven geraakt, met een inkomstendaling van 83 procent, gevolgd door het beroepstheater (-81 procent), concerten (-80 procent) en fanfares, harmonieën en kleine zalen (-78 procent). Ook het amateurtoneel (-73 procent) en de klassieke muziekconcerten (-60 procent) worden getroffen door de coronamaatregelen.

Muziekauteurs, componisten en uitgevers verliezen meer dan 83 procent van hun rechten uit culturele evenementen. In 2020 lopen ze op die manier meer dan 19,3 miljoen euro aan auteursrechten mis. Vorig jaar werden 62 procent minder theaterwerken van auteurs, lid van Sabam, opgevoerd. Theaterauteurs verliezen hierdoor bijna 4,5 miljoen euro aan rechten: een daling van 76 procent ten opzichte van 2019. Het verlies aan rechten bedroeg in 2020 in totaal meer dan 32 miljoen euro.

"Auteurs en componisten liggen aan de wieg van ons cultureel ecosysteem", benadrukt Carine Libert, CEO van Sabam. "Zonder hen worden geen werken gecreëerd die kunnen uit- of opgevoerd worden in onze concert- en theaterzalen of op een festivalweide. De coronamaatregelen genomen door de overheid hebben tot een enorm verlies aan auteursrechten geleid. Auteurs ontvingen daarvoor nog geen enkele compensatie van de overheid. Zo worden ze als een van de meest kwetsbare schakels van dit ecosysteem in een zeer precaire situatie geduwd."

West-Vlaanderen voert mondmaskerplicht in op zeedijk tijdens krokusvakantie

Vanaf 13 februari is het dragen van een mondmasker op de zeedijk opnieuw verplicht. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé na overleg met de kustburgemeesters. De mondmaskerplicht komt er omdat er in de vakantie extra volk wordt verwacht aan zee. De regel geldt tot en met 21 februari.

Net zoals tijdens de herfstvakantie en kerstvakantie, wordt ook tijdens de krokusvakantie het dragen van een mondmasker opnieuw verplicht op de zeedijk. Daarmee willen de gouverneur en de kustburgemeesters inspelen op de verwachte drukte aan zee tijdens de vakantie. Ook wil de gouverneur zo streven naar uniformiteit in de coronaregels. 

"Er wordt tijdens de vakantie opnieuw extra volk verwacht aan de kust. We horen van de kustburgemeesters dat er heel wat tweedeverblijvers zullen afzakken richting kust en ook de heropende campings en vakantieparken zullen voor extra drukte zorgen", aldus Decaluwé.

De mondmaskerplicht geldt opnieuw enkel in de zones bebouwde kom van de zeedijk.

Eerste geval van Braziliaanse variant in Zwitserland

Zwitserland heeft een eerste geval van een Braziliaanse variant van het coronavirus ontdekt. Dat lieten de Zwitserse autoriteiten dinsdag weten.

"Gisteren werden wij in kennis gesteld van een eerste geval van een Braziliaanse variant dat in Zwitserland is ontdekt. Meer kan ik er niet over zeggen, omdat we nog aan het uitzoeken zijn waar het vandaan komt", zei Virginie Masserey van het Federaal Bureau voor Volksgezondheid op een persconferentie.

Eerder werd een Braziliaanse variant ook al in Nederland en Duitsland gevonden. Een grote bezorgdheid is dat dergelijke coronavarianten besmettelijker en dodelijker zouden zijn. Vooral de Britse variant bleek de afgelopen weken erg besmettelijk te zijn.

Volgens het Nederlandse NRC bevatten beide Braziliaanse varianten - er zijn er twee in omloop -, net als de Zuid-Afrikaanse variant, een mutatie die een verandering van één aminozuur in het spike-eiwit veroorzaakt, waardoor het virus sterker kan binden aan de receptor op de longcellen, waarlangs ze kunnen binnendringen. Mogelijk vertaalt zich dat in een hogere besmettelijkheid van het virus.

VRT NWS is in Brazilië, wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen tijdens coronapandemie

Manaus, aan de rand van het Braziliaanse Amazonewoud, is een van de meest geïsoleerde grootsteden ter wereld. Toch heeft het coronavirus de junglestad niet overgeslagen, integendeel. Terwijl Manaus tijdens de eerste golf van de pandemie al uitzonderlijk zwaar werd getroffen, lijkt de stad ook nu weer de dodelijkste covidhaard ter wereld. Mattias Tuyls is voor VRT NWS in Manaus en draaide daar een reportage voor "Terzake". 

Klik op onderstaand artikel voor meer uitleg en om de "Terzake"-reportage te bekijken:

Rock Werchter in het najaar? Is mogelijk, maar nog niet beslist

Rock Werchter doet er alles aan om dit jaar een volwaardig festival te organiseren, desnoods twee maanden later dan gepland. Dat heeft organisator Herman Schuermans gezegd in een panelgesprek over de economische gevolgen van de coronacrisis in de muzieksector.

Klik op onderstaand artikel en lees meer:

Vaccinatie voorlopig alleen voor mensen met handicap die voltijds in instelling wonen

Volgende week start de coronavaccinatie voor personeel en bewoners van instellingen voor mensen met een handicap. “Dat is goed nieuws,” zegt Hendrik Delaruelle van het Vlaams Welzijnsverbond, “want onze sector is, zowel in de eerste als in de tweede golf, zwaar getroffen. Dat de collectiviteiten voor personen met een handicap, waar ook slachtoffers gevallen zijn, prioriteit krijgen na de woonzorgcentra, is niet meer dan logisch.”

Maar tegelijk is er ook teleurstelling, want bewoners van instellingen die daar alleen overdag verblijven (dagcentrum) en ’s avonds naar huis gaan, komen voorlopig niet in aanmerking voor vaccinatie. Het personeel wel, op voorwaarde dat het ook in contact komt met bewoners die voltijds in het centrum verblijven. Hun collega’s die alleen in een dagcentrum aan de slag zijn, worden naar een latere fase verwezen.

Hendrik Delaruelle van het Vlaams Welzijnsverbond vindt dat spijtig: “Waarom niet op één site iedereen meenemen die daar werkt of gebruikmaakt van de dienstverlening? Bovendien leidt dit tot pijnlijke keuzes. De ene medewerker krijgt volgende week al de verlossende prik, terwijl zijn of haar collega van dezelfde werkvloer achteruit geschoven wordt.” Voor de mensen met een handicap zelf gaat het om 7.000 mensen die nog even moeten wachten.

In een mededeling van het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heet het dat er moet rekening worden gehouden met de beschikbaarheid van de vaccins. Lees: we moeten ergens beginnen. Wanneer de mensen met een handicap en de personeelsleden van de dagcentra hun vaccin krijgen, is nog niet bekend. 

Meest gelezen