Tervuren

Liveblog - "Drukste dag in 2 jaar" voor pechverhelping van VAB, mag je nu schaatsen in natuurgebieden?

Voor wie de weg opgaat, blijft het uitkijken. IJsplekken kunnen de wegen gevaarlijk glad maken en op sommige plaatsen heeft het vannacht opnieuw gesneeuwd. De strooidiensten staan paraat. Al het nieuws over het vriesweer bundelen we in deze liveblog.

IN HET KORT

Afgelopen nacht zakte het kwik plaatselijk tot -13 graden. Nog zeker tot dit weekend krijgen we ijsdagen: de temperatuur stijgt niet boven het vriespunt. Hoe uitzonderlijk is dat? Ontdek het in dit artikel.

- Sneeuw en ijsplekken kunnen de weken gevaarlijk glad maken. Het KMI waarschuwt met code geel.

- Ga je de weg op? Ontdek dan hier de tips voor autobestuurders en fietsers.

- Kijk op onze weerpagina en onze verkeerspagina voor de meest actuele stand van zaken.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Pechverhelpingsdienst VAB: "Drukste dag in twee jaar"

De pechverhelpingsdienst van automobielclub VAB heeft er een drukke dinsdagochtend op zitten. Het is zelfs vandaag de drukste dag sinds twee jaar, klinkt het.  

"In het weekend en op maandag hebben vele mensen de verplaatsing nog uitgesteld, maar vandaag zijn er toch veel meer mensen die de weg op willen gaan. Vooral in de regio’s Antwerpen en Limburg was het vanochtend zeer druk", zegt VAB. "Door de extreme koude, maar ook door het feit dat vele wagens langere tijd hebben stilgestaan, kampen vele auto’s met startproblemen: 6 op de 10 pechgevallen zijn startproblemen. Het grootste deel van de pechproblemen doet zich thuis voor. "

Er kwamen dubbel zoveel oproepen binnen als op een gemiddelde dinsdagochtend. VAB is "toch vrij verrast" door deze winterpiek, aangezien thuiswerken verplicht is in deze coronatijd.

Ook de komende dagen zal VAB extra personeel op de alarmcentrale en wegenwachters stand-by houden die kunnen inspringen waar nodig.

Bekijk hieronder het verslag uit het Journaal van 13 uur:

Videospeler inladen...

Schaatsen in natuurgebieden? Natuur en Bos zegt dat het niet mag, minister Demir wijst naar lokale besturen

Ondanks dat de temperaturen flink onder nul duiken, mag er door de coronamaatregelen niet geschaatst worden in domeinen van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. De kans bestaat dat er teveel volk komt opdagen. Al zegt de bevoegde minister Zuhal Demir (N-VA) wel dat lokale besturen het kunnen toestaan als zij instaan voor de handhaving van de maatregelen.

Lees meer in het artikel:

Bizons blij, bonobo's blijven binnen: Hoe reageren dieren op strenge winterprik in de zoo van Planckendael?

Net als sommige mensen, hebben sommige dieren grote moeite om zich aan te passen aan de lage temperaturen. Anderen vinden de kou dan weer heerlijk. Dat is in onze dierenparken goed te zien. Sneeuwluipaarden en bizons  floreren bij deze winterse temperaturen. De meeste apensoorten hebben het dan weer liever lekker warm. Bekijk hier een verslag vanuit dierenpark Planckendael.

Videospeler inladen...

Treinverkeer richting Nederland blijft verstoord door winterweer

Door het winterweer blijft het treinverkeer richting Nederland grondig verstoord. De Eurostar, Thalys en de InterCity Amsterdam-Brussel (Amsterdammer of Beneluxtrein in de volksmond) reden maandag en dinsdag niet richting Nederland. Het is onduidelijk wanneer de treinen weer zullen rijden.

Door de hevige sneeuwval is zowat al het internationaal treinverkeer naar Nederland stilgelegd. De Nederlandse Spoorwegen evalueren de situatie van dag tot dag en weten nog niet wanneer het normale treinverkeer kan worden hervat.

De Eurostar vanuit Londen stopte maandag en dinsdag in Brussel en reed niet verder richting Amsterdam en Rotterdam. Ook de Thalys reed niet tussen België en Nederland.

Spoorwegmaatschappij NMBS legt een vervangtrein in voor reizigers tussen Antwerpen-Centraal en het station Noorderkempen. De stations op deze lijn blijven bereikbaar. Er zullen ook nog steeds enkele treinen tot net over de grens rijden. De steden Maastricht en Rijsel blijven zo bereikbaar.

In het binnenland rijden de treinen normaal, maar door het weer vraagt de NMBS om rekening te houden met eventuele vertragingen.

Aardgasverbruik in ons land piekt door vrieskou

Het vriesweer zorgt ervoor dat het aardgasverbruik in ons land piekt. Dat blijkt uit cijfers van Fluxys België, de beheerder van het aardgasnet in ons land.

Door het koude weer draaien we de chauffage wagenwijd open. En dat blijkt ook uit de cijfers. Het totale aardgasverbruik bedroeg gisteren/maandag 1.046 gigawattuur (GWh). Ter vergelijking: dat is 22 procent meer dan vorige week. Als enkel wordt gekeken naar het verbruik van de gezinnen en de kmo's, lag het verbruik maandag zelfs 39 procent hoger dan een week geleden.

Een absoluut record is dat niet. In februari 2012 - toen het nog wat kouder was - werd 1.181 GWh gas verbruikt. Fluxys sluit evenwel niet uit dat het record de komende dagen sneuvelt.

Overigens is er geen gevaar op tekorten, verzekert Fluxys België. Ons aardgasnet is voorzien op nog veel koudere temperaturen.

Winterweer doet elektriciteitsverbruik pieken

Door de koudeprik verbruiken we meer elektriciteit dan normaal: 800 megawatt, of de productie van een kleine kerncentrale. Dat blijkt uit cijfers van hoogspanningsbeheerder Elia.

De vriestemperaturen zorgen er voor dat in heel wat gezinnen elektrische kacheltjes worden aangestoken. En dat leidt tot een hoger verbruik. Elia rekent normaal op 100 MW extra verbruik per graad kouder dan normaal. Vandaag geeft dat ongeveer 800 MW extra stroomverbruik voor ons land, of de productie zeg maar van een kleine kerncentrale.

Dat zorgt voor een totale belasting vandaag van ongeveer 13.000 MW extra, of een stijging met zo'n 6 procent. Bevoorradingsproblemen zijn er niet, klinkt het bij Elia. Het productiepark is immers volledig operationeel. Alle kerncentrales draaien.

Ongerustheid over paarden in vrieskou niet nodig: "Paarden kunnen goed tegen de kou"

Paarden -en ezelasiel The Old Horses Lodge vzw in Laarne verzekert ons dat paarden die nu in de vrieskou op een weide staan daar goed tegen kunnen. Er circuleren op sociale media regelmatig berichten van wandelaars of fietsers die zich afvragen of dit wel gezond is. Maar het asiel stelt ons gerust: "Vaak willen ze niet onder de beschutting omdat ze goed tegen de koude kunnen."

Lees meer in het artikel:

Nederlandse zoo haalt pinguins naar binnen vanwege... de kou

Koninklijke Burgers’ Zoo heeft vijftien jonge en andere partnerloze zwartvoetpinguïns naar binnen gehaald vanwege de langdurige kou in combinatie met de stevige nachtvorst. Vanwege het hardnekkige misverstand dat alle zeventien pinguïnsoorten in het wild in de kou zouden leven, doet dit nieuwsbericht wellicht menig wenkbrauw fronsen. Zwartvoetpinguïns leven echter langs de kusten van Zuid-Afrika en Namibië en zijn de huidige extreme winterse omstandigheden van nature niet gewend. De vijftien dieren waar het om gaat, hebben geen eigen rotshol ter beschikking.

Bekijk hier hoe de "verhuis" van de dieren verlopen is:

Videospeler inladen...

Sneeuwellende op Duitse wegen

Bij ons zijn er ondanks het winterweer nog geen grote verkeersproblemen geweest. In Duitsland daarentegen heeft hevige sneeuwval heel wat files veroorzaakt. De ergste ontstond op de A2  in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar honderden automobilisten de nacht hebben moeten doorbrengen in hun wagen.  De Duitse minister van Verkeer Andreas Scheuer (CSU) heeft zijn landgenoten opgeroepen thuis te blijven en zich zo weinig mogelijk te verplaatsen.   

Geblokkeerde vrachtwagens op de A2-snelweg bij Dortmund .
AP

Ook het spoorverkeer heeft in Duitsland last van de sneeuw en de vrieskou...

Een trein komt vanochtend toe in het station van Dortmund.

Antwerpse Velo-stadsfietsen vriezen vast: minstens een derde buiten gebruik

Door de combinatie van het vriesweer, de hevige sneeuwval én de regen van vorige week zijn een derde van de Antwerpse stadsfietsen buiten gebruik. Het personeel van Velo Antwerpen is druk bezig met het oplossen van het probleem, maar dat kan nog even duren.

 

Lees meer in het artikel:

Meest gelezen