Russian Foreign Ministry Press Service

Mogelijk nieuwe Europese sancties tegen Rusland, maar EU-buitenlandvertegenwoordiger ligt zelf zwaar onder vuur

De Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell zegt dat er mogelijk sancties komen tegen Rusland, voor de manier waarop het de opposant Aleksej Navalny behandelt. Borrell zelf ligt onder vuur in het Europees Parlement, waar sommigen zijn ontslag vragen na een desastreus verlopen ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov.  

Wat voorafging: een desastreus bezoek aan Moskou

Het bezoek van de Hoge Vertegenwoordiger aan  Moskou vorige vrijdag was op z’n minst gezegd controversieel. Borrell was, onder meer omwille van de zaak Navalny, naar Rusland getrokken met een “krachtige boodschap”. Maar volgens vele analisten werd hij vernederd door de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov. Op een persconferentie wees Lavrov de kritiek op de veroordeling van de Russische opposant Aleksej Navalny af, en haalde hij zwaar uit naar de Europese Unie, die zich zelf schuldig zou maken aan schendingen van de mensenrechten. Borrell gaf volgens critici te weinig tegengas op deze verwijten. Kort na de persconferentie werden bovendien drie Europese diplomaten het land uitgezet. 

81 parlementsleden vragen ontslag van Borrell

Borrell moest zich vanmiddag komen verantwoorden tijdens een debat in het Europees Parlement. Een groep van 81 parlementsleden heeft een brief ondertekend waarin aan Borrell wordt gevraagd om ontslag te nemen. Die vraag kwam regelmatig terug tijdens het debat, onder meer toen de Zweedse conservatief Charlie Weimers het woord kreeg. (Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

"Waar zijn de ballen van de EU?"

Ook verschillende Vlaamse europarlementsleden hadden kritiek op Borrell, maar gingen niet zo ver om zijn ontslag te vragen. Europarlementslid Assita Kanko van N-VA vroeg aan de Spanjaard Borrell waar de “cojones” (ballen) van de EU waren. Borrell’s optreden in Moskou was volgens Kanko in schril contrast met het zelf vooropgestelde doel van de Europese Commissie om een geopolitieke Commissie te worden. Hilde Vautmans van Open-VLD betreurde bovendien dat het optreden van Borrell leidde tot een achteruitgang van de relaties met Rusland en noemde zijn bezoek een “waar fiasco”. Ze verweet Borrell “naïef” te zijn geweest in zijn omgang met de “Russische beer”.  (Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Borrell kondigt sancties aan tegen Rusland

Borrell gaf echter geen gehoor aan de eisen tot zijn ontslag. Zelf legitimeerde hij meerdere keren dat dit het juiste moment was om naar Moskou te trekken en dat zijn persoonlijke aanwezigheid vereist was om het standpunt van de EU te uiten. Hij gaf aan de zaak Navalny meerdere keren te hebben aangekaart en dus wel degelijk de belangen van de EU behartigd te hebben.  En hij kondigde aan dat hij werkt aan een voorstel om sancties op te leggen aan een reeks hooggeplaatste Russen.  De sancties zouden op tafel komen bij de volgende Raad van ministers van Buitenlandse Zaken op 22 februari.   (Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Intussen betuigden onder meer onze minister van buitenlandse zaken Sophie Wilmes (MR), Europees president Charles Michel en Commissievoorzitter Von der Leyen hun steun aan Borrell.  Aangezien enkel die laatste het ontslag van Borrell kan eisen, ziet het er naar uit dat de Spanjaard aanblijft als Hoge Vertegenwoordiger. 

Meest gelezen