Nokere Koerse klaar voor nieuwe editie in maart: “Vorig jaar werd alles vlak voor de wedstrijd geannuleerd”

Nokere Koerse zal dit jaar plaatsvinden op 17 maart. De wielerwedstrijd werd vorig jaar enkele dagen voor de start geannuleerd omdat de eerste lockdown werd afgekondigd. Dit jaar hebben de vrijwilligers er alles aan gedaan om de wedstrijd te laten doorgaan. Het is een lightversie geworden zonder publiek en randactiviteiten. 

Vorig jaar zou een jubileumjaar geweest zijn voor Nokere Koerse. De wielerwedstrijd was toe aan haar 75e editie, maar door corona werd alles afgelast. “We stonden klaar met onze tenten en met al ons materiaal, maar toen kregen we te horen dat we het evenement moesten annuleren”, blikt voorzitter Robrecht Bothuyne terug. “Het was een zware klap, maar dit jaar gaan we er extra hard voor.”

Versie zonder publiek

Op het moment van de afgelasting lag er een berg aan te betalen facturen klaar voor de organisatoren. “We moesten nog 220.000 euro aflossen. Het was geen evidentie om dat te boven te komen, maar dankzij de gemeente Kruisem, de stad Deinze, de Vlaamse overheid en onze hoofdsponsors zijn we erin geslaagd om dat te doen”, gaat Bothuyne verder. “We zijn nu klaar voor de volgende editie.” 

De editie van 2021 zal er een zijn zonder randactiviteiten en publiek. “Maar er staan wel 2 elitewedstrijden op de planning: zowel voor mannen als voor vrouwen. Ik verwacht dat op 17 maart de top van de wielerwereld alles zal geven om Nokere Koerse te winnen.”

Uitstel is geen optie

Bijna een jaar na de eerste lockdown is België nog steeds niet van het coronavirus verlost, en toch vinden de organisatoren het belangrijk om Nokere Koerse dit jaar te laten doorgaan. “Het was geen optie om de koers opnieuw uit te stellen”, zegt Bothuyne. “We zijn een groep vrijwilligers die als missie hebben om dit allemaal tot een goed einde te brengen. We zijn allemaal zot van wielrennen en willen dit koste wat het kost laten doorgaan.” Dat het een versie zonder publiek is, is dan maar zo. “Op zondag 20 juni wordt het Belgisch kampioenschap wielrennen georganiseerd. Waarschijnlijk is publiek dan wel opnieuw toegelaten. We zullen dan wel voor een feestje zorgen als dat mag.”

Ode aan de zorgsector

Nokere Koerse heeft voor deze editie ook een bijzondere affiche klaar. “Je ziet 3 mensen op een fiets. Je ziet een man, een vrouw en op kop fietst er een arts”, beschrijft Bothuyne. “We willen met deze affiche een grote “dankjewel” zeggen aan iedereen in de zorgsector. Het zijn zij die ons doorheen deze coronapandemie geloodst hebben. Zij hebben ervoor gezorgd dat we nu opnieuw de wedstrijd kunnen organiseren.”

kasto80

Meest gelezen