Pexels-Matheus Bertelli

Ongerustheid over paarden in vrieskou niet nodig: "Paarden kunnen goed tegen de kou"

Paarden -en ezelasiel The Old Horses Lodge vzw in Laarne verzekert ons dat paarden die nu in de vrieskou op een weide staan daar goed tegen kunnen. Er circuleren op sociale media regelmatig berichten van wandelaars of fietsers die zich afvragen of dit wel gezond is. Maar het asiel stelt ons gerust: "Vaak willen ze niet onder de beschutting omdat ze goed tegen de koude kunnen."

Mensen zijn vaak ongerust als ze een weidedier in de kou zien staan. Paarden staan ook vaak gewoon in de vrieskou en veel wandelaars en fietsers stellen zich daar vraagtekens bij: zijn die vriestemperaturen wel oké voor die dieren? Radio 2 Oost-Vlaanderen nam contact op met paarden -en ezelasiel The Old Horses Lodge in Laarne. Marina Tondeleir van het asiel kent alles van paarden en kan bezorgde mensen geruststellen: "Paarden kunnen héél goed tegen de koude. Een paard voelt zich comfortabel in temperaturen van -7 tot +10 graden."

Een paard voelt zich comfortabel tussen de -7 en +10 graden

Marina Tondeleir van The Old Horses Lodge

"Alles onder -7 is koud voor een paard, alles boven die +10 is warm", legt Tondeleir uit. Dus paarden kunnen tijdens deze kou zonder problemen buiten blijven staan. "Maar ze moeten natuurlijk wel eten en drinken krijgen. Geef het genoeg hooi, daarvan krijgt het niet alleen energie, maar ook warmte." Het is zelfs zo dat een paard zich kan opwarmen bij nog koudere temperaturen als het eten heeft: "Zelfs als het -10 graden zou worden, dan kan zo'n dier er nog tegen."

Beschutting wettelijk verplicht

En gezonde paarden hoeven ook niet persé beschut te staan, zegt Tondeleir: "Wettelijk gezien moet er wel altijd beschutting zijn, maar er zijn weinig paarden die daar nu echt onder gaan staan in deze koude tijden. Het is zelfs eerder omgekeerd: in de zomer, als het warm is, dan is die beschutting veel belangrijker." 

En als je een paard met een dekentje over de rug ziet staan, waar is dat dan goed voor? "Dat is een goed idee voor paarden die geen vacht hebben of geschoren zijn. Ook sportpaarden en paarden die ziek zijn kunnen dat gebruiken. Maar gezonde dieren die altijd buiten staan, hebben dat niet nodig."

Een kleine beschutting voor ezels is voldoende, die kruipen tegen elkaar
Marina Tondeleir van The Old Horses Lodge

Ezels knuffelen

Bij ezels is het dan weer een iets ander verhaal: "Die kunnen wel last hebben van de regen of de sneeuw en moeten wel echt binnen kunnen. Een grote beschutting heb je zelfs niet nodig want ezels kruipen gewoon bij elkaar. Soms staan ze in het asiel met 7 in 1 stalletje tegen elkaar. Die maken geen ruzie en zijn heel erg sociaal." 

Conclusie: het kan dus géén kwaad dat paarden nu in de vrieskou staan. Voor ezels heb je wel beschutting nodig. Eten en drinken geven op verschillende momenten gedurende de dag is zeker nu heel belangrijk. Tondeleir: "Wij gaan 2 à 3 keer per dag rond met bidons met water. Een paard drinkt gemakkelijk tussen de 20 à 40 liter water per dag omdat het zoveel hooi eet." 

kasto80

Meest gelezen