Onvrede over schaatsverbod op Kraenepoel in Aalter: “Laat enkel schaatsers toe”, vraagt schaatsclub

Het algemeen schaatsverbod op de Kraenepoel in Aalter lokt verontwaardigde reacties uit bij schaatsers. Ze begrijpen dat het in coronatijden niet evident is om alles veilig te laten verlopen, maar volgens hen is de beslissing te snel genomen. “Er zijn genoeg manieren om alles veilig te organiseren”, klinkt het bij schaatsclub Langebaan uit Gent. 

Als het zo koud wordt als verwacht, dan zal de Kraenepoel in Aalter in een mum van tijd dichtgevroren zijn. Dat is voor heel wat schaatsers dan het startsignaal van enkele leuke dagen op het ijs. De vijver lokt tijdens strenge winters altijd heel wat mensen: zowel professionele schaatsers als recreatieve schaatsers of gezinnen met de slee. Maar dit jaar zal de bevroren vijver er rustig bij liggen. Aalter kondigde gisteren een algemeen schaatsverbod af, omdat het niet mogelijk is om alles coronaveilig te organiseren. De schaatsclubs in ons land vinden dat die beslissing te snel werd genomen.

Probleem verleggen

“Voor elke schaatser is het verbod een steek door ons hart”, vertelt Gert Coone van de Langebaan Schaatsclub in Gent. “We willen schaatsen als er natuurijs ligt. Het is een situatie die zich zeker niet elke winter voordoet. Een schaatsverbod op de Kraenepoel zouden wij bijzonder jammer vinden.”

Als we niet op de Kraenepoel mogen schaatsen, zijn er meer mensen op andere plaatsen, dat is ook onveilig

Gert Coone, schaatsclub Gent

Coone begrijpt wel dat de winter van 2021 niet te vergelijken is met andere winters. “De Kraenepoel is inderdaad het populairste schaatswater van Vlaanderen, maar ik denk dat het mogelijk is om dat op een coronaveilige manier te organiseren. Als je schaatsen gaat verbieden op de Kraenepoel, gaan schaatsers op zoek naar andere plekken, en dan verleg je het probleem. Op hoe meer plaatsen het mogelijk is om te kunnen schaatsen, hoe veiliger het zal zijn.”

Alleen schaatsers

Het schaatsershart van Coone en zijn collega’s zou bloeden als hij dit jaar niet op de Kraenepoel kan sporten. Hij hoopt dan ook dat het gemeentebestuur de beslissing zal herbekijken. “Ik pleit ervoor om het ijs enkel voor te behouden voor schaatsers”, komt Coone zelf met een oplossing op de proppen. “In Vlaanderen is het populair om te wandelen en te sleeën op het ijs, maar misschien moeten we dat verbieden zodat de schaatsers alle ruimte hebben.”

Sluit de parking, fanatieke schaatsers vinden het niet erg om ver te wandelen

Gert Coone, schaatsclub Gent

Coone denkt ook dat het goed zou zijn om de parking aan de Kraenepoel af te sluiten. “Als de vijver dichtgevroren is, worden er meestal speciale parkings geopend aan de Kraenepoel. Als ze dat niet doen, dan zal je zien dat alleen de fanatieke schaatsers naar daar zullen trekken. Zij willen gerust een eind te voet gaan om hun sport te beoefenen. Het afsluiten van de parking, zorgt dus al voor een selectie.”

Samenwerken met andere gemeenten

Coone hoopt dat Aalter de beslissing herziet, en dat de lokale overheden samen nadenken hoe ze schaatsen op natuurijs mogelijk kunnen maken. “Een verbod is de gemakkelijkste oplossing”, zegt hij nog. “Misschien moet ons bestuur eens samenzitten met de burgemeester van Deinze. Die is nu bezig met het veilig organiseren van schaatsen op natuurijs. Samen komen ze misschien tot een goede oplossing.”

kasto80

Meest gelezen