Videospeler inladen...

Leger in Myanmar valt hoofdzetel regeringspartij binnen: "Militaire dictatuur heeft doorzocht en vernield"

In het Zuidoost-Aziatische land Myanmar is het leger de hoofdzetel van de partij van regeringsleider Aung San Suu Kyi binnengevallen. Volgens de partij heeft het leger het gebouw "doorzocht en vernield". Voor de vierde dag op rij zijn duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de militaire staatsgreep. Een vrouw werd neergeschoten en raakte daarbij zwaargewond. De Verenigde Staten waarschuwen het leger van Myanmar om het protest niet gewelddadig te onderdrukken.

Het Myanmarese leger dat vorige week een staatsgreep pleegde, is de hoofdzetel van de regeringspartij Nationale Liga voor Democratie (NLD) binnengevallen in Yangon (Rangoon), de grootste stad van Myanmar.

"De militaire dictatuur heeft het hoofdkwartier omstreeks 21.30 uur (16.00 uur Belgische tijd) doorzocht en vernield", zo schrijft de partij van regeringsleider Aung San Suu Kyi op Facebook.

Zeker één lid van NLD en andere omstaanders zouden getuigen geweest zijn van de inval, maar er zou niemand aanwezig geweest zijn in het gebouw zelf. Volgens persagentschap Reuters forceerden een twaalftal politieagenten de deuren van het gebouw en vielen ze daarna het gebouw binnen.

De Verenigde Staten veroordeelden vanavond uitdrukkelijk het geweld tegen betogers in Myanmar. Ned Price, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Washington, herhaalt dat iedereen het recht heeft op vrije meningsuiting en vreedzaam protest. Washington roept de legertop van Myanmar op om de macht opnieuw over te dragen aan de democratisch verkozen regering van Aung San Suu Kyi. De VS -en ook andere landen- zijn blijkbaar beducht voor een brutale onderdrukking van het protest zoals dat eerder ook al gebeurde in Myanmar.

Vrouw dodelijk gewond

Hoewel het samenscholingsverbod dat maandag was afgekondigd voor de grote steden Yangon (Rangoon) en Mandalay, vandaag werd uitgebreid naar meerdere delen in het land, zijn in verschillende steden opnieuw duizenden mensen op straat gekomen. 

De betogers eisen dat de civiele regering onder Aung San Suu Kyi wordt hersteld. De regeringsleider werd een week geleden opzijgezet door het leger. 

In verschillende steden, zoals de hoofdstad Nay Pyi Taw, de economische hoofdstad Yangon (Rangoon) en de tweede stad Mandalay zette de politie traangas en het waterkanon in om betogers uiteen te drijven. Op beelden op sociale media is te zien hoe mensen daarbij gewond raakten. 

In de hoofdstad Nay Pyi Taw, door het leger opgericht, werd ook in de lucht geschoten en er werden rubberkogels afgevuurd op de betogers, zeggen getuigen en het Franse persagentschap AFP. Ook daarbij zijn mensen gewond geraakt. 

Eén vrouw zal een schotwond in het hoofd mogelijk niet overleven. Ze ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Rubberkogels

Tientallen manifestanten zijn gearresteerd. Het leger had de betogers gewaarschuwd dat zou worden opgetreden tegen iedereen "die de stabiliteit van de staat, de openbare veiligheid en de rechtstaat in gevaar zou brengen."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" met daarin een gesprek met Francis Shane, een Myanmarese priester die sinds september in Leuven woont en studeert (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Het is ook duidelijk dat het leger nu betrokken is bij het controleren van het protest", zegt Yola Verbruggen, die gedurende een jaar correspondent was in Myanmar en het land nog altijd van nabij volgt. "De grote vraag is nu: hoe hard gaat het leger ingrijpen?"

Beluister hier het gesprek met Yola Verbruggen in "De ochtend" op Radio 1 (de tekst gaat hieronder door):

AFP or licensors

De protestgolf die het voorbije weekend is ingezet is de grootste sinds de zogeheten Saffraanrevolutie van 2007, die het begin inluidde van de democratische hervormingen, die vorige week de kop werden ingedrukt. 

Het leger pleegde op 1 februari een staatsgreep, omdat het het niet eens was met de verkiezingen van november, die met een overweldigende meerderheid werden gewonnen door regeringsleider Aung San Suu Kyi en haar partij NLD, de National League for Democracy. 

Volgens het leger was er sprake van verkiezingsfraude, een claim die de kiescommissie verworpen heeft. Sinds de coup zit regeringsleider Aung San Suu Kyi in huisarrest, net als andere kopstukken van haar partij. 

Wie is Aung San Suu Kyi? Ontdek het in deze video van 1 minuut:

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen