Opvallend: "overleden" Serge Berten uitgeroepen tot ereburger van Menen

In Menen is Serge Berten uitgeroepen tot ereburger en dat is opvallend, want de man is hoogstwaarschijnlijk gestorven. Berten is een missionaris uit Menen, die in Guatemala werkte. Hij verdween bijna 30 jaar geleden en is waarschijnlijk vermoord.

Serge Berten uit Menen hielp arme Guatemalteekse boeren, die in slechte omstandigheden waren tewerkgesteld op de plantages van grootgrondbezitters. In 1982 is hij ontvoerd en sindsdien is hij spoorloos. Om Serge Berten ereburger te kunnen maken heeft de stad Menen het reglement aangepast. Want iemand die -naar alle waarschijnlijkheid- overleden is, kon tot voor kort geen ereburger worden in Menen. 

"Onze vroegere, vroegere burgemeester is ooit nog naar Guatemala gereisd, samen met een parlementaire onderzoekscommissie, om te achterhalen wat er met Serge Berten gebeurd was. Maar dat heeft niets opgeleverd", zegt de schepen van Evenementen, Herman Ponnet (SP.A).

Serge Bertenpark

In Menen bestaat er een park dat genoemd is naar Serge Berten. "Maar het stadsbestuur vond dat hij meer verdiende dan alleen maar een park. Berten verdient het om ereburger te zijn van Menen", besluit de schepen.

Meest gelezen