Videospeler inladen...

Organisator Herman Schueremans wil dit jaar volwaardig Rock Werchter organiseren, desnoods twee maanden later

Rock Werchter doet er alles aan om dit jaar een volwaardig festival te organiseren, desnoods twee maanden later dan gepland. Dat heeft organisator Herman Schueremans gezegd in een panelgesprek over de economische gevolgen van de coronacrisis in de muzieksector.

Rock Werchter staat nu gepland van donderdag 1 juli tot en met zondag 4 juli.  "Wij hebben nog altijd de ambitie om een festival op volle capaciteit te organiseren", zei hij. "Een maand geleden, zag dat er veel beter uit. Toen werd er gezegd dat de mensen gevaccineerd zijn zouden tegen midden  juni. Dat ziet er nu niet meer naar uit. Als we door het festival te verschuiven naar later, twee maanden tijd kunnen winnen om meer mensen ingeënt te hebben, dan zullen we dat bekijken." 

Bekijk hier Herman Schueremans over Rock Werchter 2020 (lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Op dit moment gaat Schueremans er nog altijd van uit dat Rock Werchter begin juli zal plaatsvinden. Tijdens de vorige editie in 2019 lokte het festival elke dag zo'n 90.000 bezoekers. Het is de bedoeling dat dat dit jaar weer zo zal zijn. 

Ook de andere vier grote festivals van ons land, Tomorrowland, Pukkelpop, Graspop en Dour, willen op volle capaciteit plaatsvinden. Op dit moment overleggen de festivals hierover met het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). "De gesprekken gaan de ene dag goed en de andere dag slecht, afhankelijk van het nieuws van de dag", zegt Schueremans.

Archiefoto Rock Werchter
© Jokko

"Maar op dit moment gaan ze goed. Er is een wil om oplossingen te zoeken. Maar de overheid kan geen garanties geven. Dat is  heel moeilijk, want wij willen plannen maken. Het is soms een processie van Echternach, vijf stappen vooruit, drie stappen achteruit. Maar we gaan niet opgeven. We hebben onszelf gegeven tot eind februari om een beslissing te nemen, misschien een beetje tegen beter weten in. Maar de overheid en de virologen hebben nu wel heel goed begrepen dat er toekomst gegeven moet worden aan mensen voor hun geestelijke gezondheid. En muziek is daar een fantastisch middel voor."

Voor Schueremans is de Zomerbar die Rock Werchter vorig jaar organiseerde niet voor herhaling vatbaar. Dat was een kleinschalig initiatief waar 400 tot 800 mensen - elk in zijn bubbel aan een tafeltje en met de nodige social distancing - enkele concerten konden bijwonen. "Zo'n initiatief is economisch niet haalbaar en geeft ook bij de overheid het idee van "ze zijn terug bezig, er is niets aan de hand". We moeten blijven zeggen: "mensen dit is een doekje voor het bloeden, want daarmee is het probleem niet opgelost". Festivals kunnen niet met social distancing."

Creatief goud

De festivals zijn een belangrijk onderdeel van de livemuzieksector. Sinds 13 maart vorig jaar is die zo goed als gesloten in de strijd tegen het coronavirus. "De Belgische livemuzieksector heeft zich geknokt tot een gerespecteerde, waardevolle speler op Europees en internationaal vlak. Ik vind het absoluut belangrijk dat onze overheden begrijpen welk creatief talent, welk creatief goud, ze in handen hebben. Dat mag absoluut niet verloren gaan, dat zou een misdaad zijn. Er zijn hier 80.000 mensen rechtstreeks en onrechtstreeks bij betrokken. Voor Rock Wechter alleen gaat het om ongeveer 10.000 jobs. Dat is fenomenaal veel."

Hij hoopt ook dat de steunmaatregelen voor de bedrijven in de livemuzieksector nog even zullen blijven doorlopen. "De herlancering zal niet van vandaag op morgen gebeuren. Tournees hebben voorbereiding nodig. Als de overheid nu niets doet, gaat de sector helemaal dood en duurt het zeven jaar om het weer op gang te krijgen. Als we blijven ondersteund worden, krijgen we de trein en de wagonnen binnen twee jaar weer op volle kracht in gang."

Vorig jaar organiseerde Rock Werchter een Zomerbar.

Bekijk hier het volledige gesprek over de economische impact van de coronacrisis op de muzieksector. Het vond vandaag plaats in het kader van de week van de Belgische muziek. 

Meest gelezen