Pascal werkt elke dag in vriestemperaturen: "Vandaag zal het een aangename -22 graden zijn op het werk"

De temperaturen duiken al enkele dagen ruim onder het vriespunt. Mutsen, sjaals en handschoenen zijn dus geen overbodige luxe. Maar bij Luik Natie in de haven van Antwerpen zijn ze wel wat meer gewoon. "Voor ons is het nog altijd best warm buiten nu", zegt Pascal Gybels van Luik Natie op Radio 2 Antwerpen.

Elke dag werken er bij Luik Natie een twintigtal mensen in zeer koude temperaturen. "Je moet je dat voorstellen als een gigantische diepvriezer die 7.000 vierkante meter groot is en waar de temperatuur constant -22 graden is", vertelt Gybels. In die diepvries zit vooral voeding. Luik Natie doet aan import en export van onder andere groenten, fruit, vlees en vis.

Het personeel is goed beschermd tegen de koude. "Ze dragen warme schoenen, handschoenen en een muts en hebben veel verschillende laagjes aan. Bovendien mogen ze maximum 45 minuten in die temperatuur werken en dan kunnen ze een kwartiertje opwarmen in de kantine met een warme koffie en Radio 2", klinkt het.

"Dat het nu buiten vriest maakt het voor ons aangenamer om te werken. Het verschil tussen in de diepvriezer en buiten is veel kleiner en dat is wel fijn. In de zomer is dat verschil veel groter", vertelt Gybels.

Meest gelezen