Google Street View

Protest openluchtzwembad aan Vaart Leuven: "Compleet overbodig"

De komst van een openluchtzwembad aan de Vaartkom in Leuven kan op heel wat protest rekenen van buurtbewoners. Die hebben zich nu verenigd in het comité Vaartkom. Ze hebben een petitie overhandigd aan de stad Leuven omdat het zwembad overbodig is, en alleen maar voor overlast zal zorgen, zeggen ze.

De stad Leuven heeft 11,5 miljoen euro uitgetrokken voor de volledige heraanleg van de Vaartkom. En ondertussen zijn ook al ontwerpbureaus aangesteld. Het comité Vaartkom vraagt zich af of een openluchtzwembad de leefkwaliteit van de buurtbewoners zal verbeteren, en of het geld niet beter kan worden besteed aan voet- en fietspaden, gescheiden riolering of  (kinder)armoede. "Het zwembad is compleet overbodig omdat er in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo al een openluchtzwembad bestaat dat kan uitgebreid worden. Trouwens, de Leuvense scholen vragen dringend om een zwembad en dat is er niet. Zo'n openluchtzwembad gaat veel geld kosten en zeker in coronatijden vinden we dat niet gepast", zegt Bernadet Stiers van het comité Vaartkom.

Overlast

Maar de buurtbewoners vrezen ook overlast: "We zitten hier ook met veel studenten in de buurt en we weten tot wat ze in staat zijn, zeker na een avondje stappen; er is lawaai, en we vinden veel afval terug in de vaart en in de straten." De buurtbewoners vrezen dat dat alleen maar gaat erger worden als er een zwembad komt. Het comité Vaartkom heeft daarom al een petitie overhandigd aan de stad Leuven. 

Nog geen definitief ontwerp

Een woordvoerder van de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) laat weten dat het een aanloopfase is waarin de grote lijnen wel geschetst zijn, maar dat het nog niet om een definitief ontwerp gaat. Dat komt er pas in mei, en dan volgt een openbaar onderzoek waarbij iedereen die dat wil, bezwaar kan aantekenen.

Meest gelezen