Videospeler inladen...

Waar kan je gaan schaatsen? En waar bestaat er nog een waterkansje? Ontdek het hier

Dit weekend zullen we hier en daar toch kunnen schaatsen op bevroren plassen en vijvers. Veel gemeenten en steden lieten gisteren wel nog metingen uitvoeren en daaruit blijkt dat het ijs op veel plaatsen nog onvoldoende dik is om veilig te kunnen schaatsen. 

Een eerste voorwaarde is uiteraard dat het ijs dik genoeg is. IJsmeesters hebben het druk, want zij houden nauwgezet in het oog hoe dik het ijs al is. Ook als het mag zullen er beperkingen gelden want samenscholingen blijven verboden in coronatijden. Burgemeesters willen een al te grote toeloop uiteraard vermijden. Vanaf zondag zouden de temperaturen overdag overigens weer ruim boven het vriespunt uit klimmen. 

Op welke plekken mag je zeker al schaatsen?

  • Kalmthout (vennen op de heide) - om de drukte te vermijden zullen de grote toegangswegen worden afgesloten vanaf morgen en het wordt afgeraden om naar Kalmthout te komen.
  • Mechelen (Bleukensweide)

Op welke plekken mag je schaatsen als het ijs dik genoeg wordt?

  • Brugge (Assebroekse Meersen)
  • Jabbeke (zwemvijver aan het Klein Strand)
  • Poperinge (IJzervlakte in de buurt van Roesbrugge)
  • Kalmthout (vennen op de heide)
  • Bocholt (het oude kanaal en de Sprink)
  • Lo-Reninge (broeken van de IJzer)

Waar mag of kan je al zeker niet schaatsen?

Op veel plekken is nu al aangekondigd dat schaatsen zeker verboden blijft. Als er een ijslaag ligt van 11 tot 12 cm is het veilig om te schaatsen, maar dat is op veel plaatsen nog helemaal niet het geval.

In Oost-Vlaanderen is er een schaatsverbod in alle provinciale domeinen. Ook op de Kraenepoel in Aalter, de kreken in Assenede, op de vijvers aan de Blaarmeersen en de Watersportbaan in Gent, en het spaarbekken van Kleit in Maldegem. Ook op het Donkmeer in Berlare is de ijslaag voorlopig te dun en is de kans bijzonder klein dat er dit weekend kan geschaatst worden. De dikte van het ijs op de Oude Leie in Machelen en Zulte laat schaatsen niet meer toe.

Ook geen schaatspret op de oude kanaalarm in Bree en op de Molenvijver in Genk in de provincie Limburg.

Vlaams-Brabant  kondigt een schaatsverbod af op de vijvers in alle provinciale domeinen. De gemeente Bekkevoort laat weten dat het verboden is om te schaatsen op openbaar domein. Ook Scherpenheuvel-Zichem heeft een algemeen verbod uitgevaardigd. In Diest kan er op geen enkele plaats veilig geschaatst worden. Ook een algemeen schaatsverbod in Sint-Pieters-Leeuw.

Er kan niet op natuurijs geschaatst worden in de provinciale domeinen in Antwerpen. Ook niet op het Blaasveldbroek in Willebroek, de gracht rond het kasteel in Vorselaar en ook in Schoten is schaatsen niet mogelijk. 
Het districtsbestuur van Deurne heeft ook besloten om geen tijdelijke ijsvlakte te maken van het Arenaplein.

Ook op de populaire Damse Vaart in West-Vlaanderen is het ijs niet dik genoeg en hangen er rode vlaggen om aan te duiden dat er een schaatsverbod is. Op de visvijver van domein Vossenberg in Hooglede mag ook niet geschaatst worden.

Hoe zit het in elkaar?

Mogelijk is het ijs dus dik genoeg om erop te kunnen schaatsen, maar door de coronamaatregelen mag het in principe niet in natuurgebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. 

"We zitten met corona, en het is heel moeilijk om samenscholingen te vermijden op de plaatsen waar er geschaatst zou mogen worden", zegt Frank Saey van Natuur en Bos. "Dat valt niet te handhaven. De beperkingen van de coronamaatregelen geven ons te weinig alternatieven om dit jaar schaatsen toe te laten."

De bevoegde minister Zuhal Demir (N-VA) zegt wel dat lokale besturen het kunnen toestaan als zij instaan voor de handhaving van de maatregelen. Ook bij gemeentelijke plassen of vijvers is het aan de burgemeesters om te beslissen of er geschaatst mag worden. Ze moeten dan wel zelf instaan voor het handhaven van de coronamaatregelen. Burgemeesters zouden bijvoorbeeld politie kunnen inschakelen om toezicht te houden tijdens het schaatsen. 

Nicolas Maeterlinck

Hoe dik moet het ijs zijn?

Volgens ijsmeester Jo Abbeloos uit Merchtem heb je toch 10 centimeter ijs nodig om veilig te kunnen schaatsen. Dat vertelde hij in "Start je dag" op Radio 2 Vlaams-Brabant. “Alles wat daarbij komt, is veiliger. Zeker als je je met een aantal mensen op het ijs begeeft". 

10 centimeter ijs is toch nodig om veilig te kunnen schaatsen

IJsmeester Jo Abbeloos uit Merchtem

Wie veilig wil schaatsen, moet volgens Abbeloos op zoek gaan naar een overstroomde weide. "Door de regen van de afgelopen weken, zijn sommige weides onder water gelopen. Daardoor staan er plassen op die weides die nu bevroren zijn. Die plassen zijn niet zo diep als een vijver en bevriezen dus sneller. Op die plaatsen is  5 à 6 centimeter ijs voldoende om veilig op te schaatsen." 

Op de ondergelopen weiden in Lo-Reninge werd er deze week al geschaatst. Daar staat maar een twintigtal centimeter water, wat het risico op een nat pak sterk vermindert als je door het ijs valt. Bekijk het hier. 

Videospeler inladen...

En ook op deze weide werd er al flink geschaatst. 

Videospeler inladen...

Hoe kan het coronaproof?

Om coronaproof te blijven, mag je met niet meer dan vier mensen samen schaatsen en hou je anderhalve meter afstand, behalve uiteraard met mensen uit je eigen gezin of bubbel. 

De verschillende burgemeesters bekijken nog hoe ze ervoor zullen zorgen dat er niet te veel volk op één plaats samen is. Sommigen denken aan een reservatiesysteem, anderen laten weten dat er geen reservaties aan te pas zullen komen. 

Meest gelezen