Nicolas Maeterlinck

Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) wil bemiddelen in bekvechterij over Gravensteen

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) wil constructief overleg mogelijk maken tussen het Gentse stadsbestuur en degenen die protesteren tegen de verbouwingsplannen voor het Gravensteen die op tafel liggen. Hij reageert op een open brief waarin zo'n 120 bekende Gentenaars vragen dat die verbouwingsplannen worden herbekeken. De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) verdedigt wat op tafel ligt en zegt dat het belangrijk is om "goed naar elkaar te luisteren".

"Ik merk dat er heel wat ruis zit tussen actiegroepen, buurtbewoners en de stad Gent", zegt Diependaele. "Voornamelijk de aspecten met betrekking tot onroerend erfgoed verhitten de gemoederen. Daarom wil ik een constructief overleg opstarten om de verschillende belangen met elkaar te verzoenen."

Vanmorgen verscheen een open brief waarin wordt aangeklaagd dat de verbouwingsplannen het historische monument dreigen te beschadigen. Ook dat het parkje naast het Gravensteen deels plaats moet maken voor een souvenirwinkel stuit op ongenoegen.

"Het Gravensteen is één van de meest toonaangevende gebouwen voor heel Vlaanderen en toont de grootsheid van Gent zoals het ooit was en nog steeds is", aldus Diependaele. "We steunen het Gentse stadsbestuur in haar plannen om het monument te restaureren en toegankelijk te maken voor personen met een handicap."

Maar het kan beter volgens de minister: "Voor een project van zo’n omvang is het belangrijk om rekening te houden met de gevoeligheden van de lokale bevolking."

In een schriftelijke reactie verdedigt de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) de plannen die op tafel liggen. "De ingrepen zijn met de grootste zorg en respect voor ons eeuwenoude monument", aldus De Clercq. "Alle ingrepen zijn trouwens omkeerbaar, in de andere ingediende voorstellen is dat niet het geval."

"Laten we dus goed luisteren naar elkaar, met alle elementen op tafel", schrijft De Clercq, die zegt open te staan voor een gesprek."Laat ons praten met elkaar, niet naast elkaar en dat met volledige en accurate informatie." De Gentse burgemeester heeft zijn uitvoerige reactie op Facebook gepost.

Meest gelezen